FOTBOLL 2020-06-18 KL. 21:33

Lerkils juniorer avgjorde derbyt

Ett rutinerat Åsa IF kom med en premiärkross i ryggen. Ett ungt Lerkils IF skulle spela sin första match för säsongen. Då chockade hemmalaget Åsa.

Lerkils IF har stått för en stark säsong.

Åsa imponerade stort i premiären mot Norvalla som de vann med 6–0. Lerkil, som står inför en generationsväxling, hade ännu inte spelat sin premiär och var de stod var lite oklart. Speciellt med tanke på att de ställde upp med ett mycket ungt lag.

Målvakten Isac Iserö och anfallarna Hugo Lindström och Sebastian Gerhardsson är alla födda 03 – och ingen av dem har fyllt 17 år ännu.

– Vi har mycket juniorspelare i truppen den här säsongen och det är första året som vi spelar tillsammans i ett a-lag. Vi känner varandra bra och jag ser mycket potential i det här laget. De kommande åren kommer att bli spännande, säger Hugo Lindström.

Trots den unga snittåldern visade de inte några tecken på nerver eller orutin. Lindström och Gerhardsson hotade Åsas backlinje gång på gång med sin snabbhet i omställningarna.

– Planen från start var att ligga kompakt i försvaret och sedan ställa om blixtsnabbt. Det skapades jättemycket utrymme bakom deras backlinje och det passade mig jättebra, säger Hugo Lindström som gjorde 2–0 till Lerkil i den andra halvleken.

Öppningsmålet gjordes dock av ytterligare en junior. Oskar Käll, född 02, skickade bollen i mål knappt två minuter efter avspark. Men sedan tog Åsa över matchbilden och var de som dominerade spelet.

Iserö fick bekänna färg flertalet gånger och inte minst i ställningen 2–0 när Åsa inlett en frenetisk jakt på mål.

Med drygt 25 minuter kvar trodde de flesta på plan att Jesper Carlsson skulle kvittera för Åsa från nära håll. Men då svarade Iserö för inte bara en monsterräddning – utan tre i rad i samma sekvens.

– Jag fattade inte hur han lyckades. Jag hann tänka att nu blir det mål, men han gjorde några otroliga räddningar, säger Lindström.

Åsa skulle dock reducera genom Anton Millesson Nilsson med drygt tio minuter kvar att spela. Närmare än så kom dock inte Åsa.