Här drillas framtidens elitspelare
Av Eric Andersson
Genom att kombinera skola med idrott får ungdomar en möjlighet till fler timmar på fotbollsplanen varje vecka. Med fokus på deras individuella utveckling ska eleverna på NIU ges förutsättningar att nå elitnivå.
Genom fotbollen i skolan får elever chansen att träna på saker som ofta inte hinns med i klubblagen. Foto: Eric Andersson
Det är en tidig fredagsmorgon i slutet av november. Termometern visar minusgrader när drygt 20 ungdomar gör sig redo för fotbollsträning på en frusen konstgräsplan.
Men trots viljan att genomföra träningen på Tingbergsvallen, bedömer ledarna att skaderisken är för stor och flyttar träningen till Lindälvshallen.
– Ambitionen är att vara utomhus så mycket som möjligt men ibland går det inte, säger instruktören Niclas Lindén.
Som vilket ämne som helstSverige är ett av få länder där fotboll är ett valbart skolämne. Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) är för elever som önskar kombinera studier med idrott.
– Det blir som vilket annat ämne som helst. Du blir betygsatt i fotboll, både teoretiskt och praktiskt. Många tror att fotbollen är utöver den vanliga skolan men så är det inte, säger Niclas Lindén.
Övriga instruktörer på NIU i Kungsbacka är Simon Johansson och Magnus Verdin. Johansson assisterar Niclas Lindén med utespelarna och Verdin sköter målvaktsträningen.
Rätt förutsättningarMålet med utbildningen är att ge eleverna så bra förutsättningar som möjligt att nå elitnivå. Eleverna har tre träningar i veckan där fokus ligger på deras individuella utveckling.
– Vi delar upp terminerna i perioder med olika teman som passningsspel, försvarsspel, avslut och liknande. Sedan har vi perioder där elever arbetar med en individuell utvecklingsplan (IUP) där eleven själv väljer vad man vill arbeta med, förklarar Simon Johansson.
På NIU tränar killar och tjejer gemensamt och det uppskattar Lisa Furéh vars klubblag är Onsala BK. Hon gör sitt första år på NIU och det blir totalt sex fotbollsträningar plus matcher varje vecka för Furéh som är van vid belastningen.
– Jag gick fotbollsklass på Varlaskolan tidigare så belastningen är inget problem. Man utvecklas väldigt mycket av att träna med killar och bättre spelare överlag, tempot blir högre vilket gör att man får driva upp sig själv till en högre nivå.
Vad har du för mål med din fotboll?– Att bli så bra som möjligt. Just nu är mitt främsta mål att bli uttagen till en landslagssamling, säger Lisa Furéh.
Bra möjlighetEn som valt att gå gymnnasiet i Kungsbacka på grund av fotbollen är Axel Gerremo som är inne på sitt sista år på NIU. Han kommer från Billdal och spelar i Qvidings FIF.
– I Kungsbacka får man en kombination av bra fotboll och bra skola vilket är en otroligt bra möjlighet, säger Gerremo.
Han upplever att de snart tre åren på NIU har utvecklat flera detaljer i hans spel.
– Det är i princip bara fokus på individuell utveckling här medan allt är laganpassat i klubblaget. Det gör att man utvecklar sin förstatouch, sin passningsfot, sina avslut och liknande här på ett annat sätt än i klubben.
Axel Gerremo valde att gå gymnasiet i Kungsbacka på grund av fotbollen.
Skillnaden på träning i klubblag kontra NIU är slående även för Simon Johansson som är huvudtränare för IFK Fjärås damlag.
– Jag blev nästan chockad över hur stor skillnad det var när jag började här. Vi pratar egentligen ingenting om spelsystem, presspel och liknande utan allt fokus ligger på individerna.
Och det är en ambitös grupp ungdomar.
– Alla är här av samma anledning - de vill något med sin fotboll. Ingen kommer hit och bara tar närvaro utan alla vill utvecklas till bättre fotbollsspelare, säger Johansson.
Relationen mellan tränare och spelare skiljer sig också i skolan kontra klubblag.
– I klubblag finns det alltid spelare som blir arga över att de inte får spela. Sådana diskussioner finns inte här utan allting handlar om att utveckla individen. Den typen av träning finns det inte tid till i ett klubblag där fokus ligger på att vinna matchen till helgen, säger Simon Johansson.
Flera nuvarande elitspelare har tagit vägen genom skolfotbollen i Kungsbacka. Fridolina Rolfö, Alexander Jeremejeff och Mikael Boman är några som tagit sig till den absoluta eliten. Vem som blir nästa namn att addera till listan återstår att se.