FOTBOLL 2022-01-14 KL. 12:00

Fortsatt oklart kring assisterande domare

Av Eric Andersson

Tapp av flera domare under sommaren kombinerat med det tighta spelschemat gjorde att Hallands fotbollsförbund tvingades vidta åtgärder. Under hösten fanns inga assisterande domare på damernas division 3 samt herrarnas division 5. Men förhoppningen är att serierna återgår till tredomarssystem igen 2022.

Fortsatt oklart kring assisterande domare
Förbundet hoppas på fler domare 2022. Arkivfoto: Oliver Marshall

För närvarande är utbildandet av nya domare i full gång när Hallands fotbollsförbund under januari och februari håller sina kurser för nya domare. Först när kurserna är slutförda vet förbundet om det blir assisterande i trean och femman.

– Som det ser ut just nu är det inte speciellt många domare från förra året som slutar vilket är bra. Samtidigt är det ytterligare en division 5-serie i år vilket gör att vi behöver fler domare, säger Jörgen Ahlgren, domarkonsulent.

Under 2021 hade Hallands fotbollsförbund ungefär 130 domare att tillgå. En siffra som möjliggör tredomarssystem, men marginalerna är små.

– Det räcker att ett par blir sjuka eller skadade så står matchen utan domare. Vi skulle behöva 20–30 till för att ha reservdomare till matcher, säger Jörgen Ahlgren.

Stort intresse

Återväxten på domare i Halland är det inget större fel på och varje år inkommer ett stort antal intresseanmälningar. Men det är skillnad på att lämna in intresseanmälan och påbörja utbildningen.

– Under hösten utbildade vi 20 domare, en hoppade av så det finns 19 nya domare till årets säsong. Det är ungefär där vi vill ligga, vi har inte resurser till att utbilda fler åt gången, förklarar Ahlgren.

Jörgen Ahlgren berättar att det hade varit möjligt att utbilda fler domare, men förbundet väljer att prioritera kvalité framför kvantitet.

– Ser man till intresseanmälningarna hade vi kunnat göra grupperna större men då blir kvalitén på utbildningen sämre. Om domare skickas ut för att döma utan en bra utbildning i ryggen kommer många sluta.SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-