FOTBOLL 2022-01-14 KL. 12:00

Fortsatt oklart kring assisterande domare

Av Eric Andersson

Tapp av flera domare under sommaren kombinerat med det tighta spelschemat gjorde att Hallands fotbollsförbund tvingades vidta åtgärder. Under hösten fanns inga assisterande domare på damernas division 3 samt herrarnas division 5. Men förhoppningen är att serierna återgår till tredomarssystem igen 2022.

Fortsatt oklart kring assisterande domare
Förbundet hoppas på fler domare 2022. Arkivfoto: Oliver Marshall

För närvarande är utbildandet av nya domare i full gång när Hallands fotbollsförbund under januari och februari håller sina kurser för nya domare. Först när kurserna är slutförda vet förbundet om det blir assisterande i trean och femman.

– Som det ser ut just nu är det inte speciellt många domare från förra året som slutar vilket är bra. Samtidigt är det ytterligare en division 5-serie i år vilket gör att vi behöver fler domare, säger Jörgen Ahlgren, domarkonsulent.

Under 2021 hade Hallands fotbollsförbund ungefär 130 domare att tillgå. En siffra som möjliggör tredomarssystem, men marginalerna är små.

– Det räcker att ett par blir sjuka eller skadade så står matchen utan domare. Vi skulle behöva 20–30 till för att ha reservdomare till matcher, säger Jörgen Ahlgren.

Stort intresse

Återväxten på domare i Halland är det inget större fel på och varje år inkommer ett stort antal intresseanmälningar. Men det är skillnad på att lämna in intresseanmälan och påbörja utbildningen.

– Under hösten utbildade vi 20 domare, en hoppade av så det finns 19 nya domare till årets säsong. Det är ungefär där vi vill ligga, vi har inte resurser till att utbilda fler åt gången, förklarar Ahlgren.

Jörgen Ahlgren berättar att det hade varit möjligt att utbilda fler domare, men förbundet väljer att prioritera kvalité framför kvantitet.

– Ser man till intresseanmälningarna hade vi kunnat göra grupperna större men då blir kvalitén på utbildningen sämre. Om domare skickas ut för att döma utan en bra utbildning i ryggen kommer många sluta.SENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.