Annons

Forsbäckmördaren kan bli fri nästa år

Forsbäckmördaren får träna på Friskis och Svettis i Varberg en gång i veckan. Det har kammarrätten beslutat. De anhöriga till offren protesterar mot att han släpps ut. Men läkaren tror på öppen rättspsykiatrisk vård redan nästa år.
Nyheter | 01 November 2018 15:27

Den 40-årige mannen högg ner sin barndomsvän med kniv och skadade ett grannpar allvarligt med yxa. Arkivfoto

 

Forsbäckmördaren får träna på Friskis och Svettis i Varberg en gång i veckan. Det har kammarrätten beslutat. De anhöriga till offren protesterar mot att han släpps ut. Men läkaren tror på öppen rättspsykiatrisk vård redan nästa år.

 

Mordet i Forsbäck december 2015 var brutalt och obegripligt. Den 40-årige mannen högg ner sin barndomsvän med kniv och skadade ett grannpar allvarligt med yxa.

Domstolen slog fast att dådet skedde under en psykos och mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Till en början skedde vården i Växjö.

Där fick enligt läkarna medicinen snabbt god effekt och de bedömde att han kunde få träna ett pass på gym utanför kliniken en gång i veckan.

 

Men i våras flyttades han till rättspsykiatriska kliniken i Varberg för att komma närmare sina anhöriga.

Även här vill han fortsätta träna på gym, och ansökte om två pass i veckan. De anhöriga till mordoffret reagerade starkt på att mördaren kunde vistas ute bara en dryg halvtimmes bilresa bort.

Men förvaltningsrätten litade på läkarens bedömning och gav 40-åringen rätt till två tvåtimmarspass på gym.

Åklagaren tog de anhörigas parti och överklagade.

 

Kammarrätten litar på läkarens bedömning att återfallsrisken är mycket låg. Men med tanke på hur allvarligt brottet är och att de första permissionerna beviljades så sent som i januari, får det räcka med ett pass i veckan.

Men det lär inte lugna de anhöriga. GöteborgsPosten intervjuade den mördades änka för någon månad sedan. Då var hon både rädd och upprörd:

– Jag tycker att det borde bli en lagändring för att skydda oss brottsoffer. (…) Det är inte okej att placera en mördare fem mil ifrån brottsoffren och dessutom låta den människan gå fri. Man tar inte min rädsla på allvar, det är jobbigt.

Och det riskerar att bli värre. I förhandlingen i kammarrätten ansåg chefsöverläkaren att behandlingen fungerar så bra att det kan bli fråga om att ansöka om helt öppen rättspsykiatrisk vård redan om sex månader.

 

Skaffa Norra Hallands app här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skolskjutsbeslut klara

Skola Nu har kommunen skickat ut beslut om skolskjuts. Förra årets hårda strid där föräldrar fick ...

Förseningar i tågtrafiken

Trafik Ett signalfel mellan Helsingborg och Ängelholm skapar just nu förseningar i tågtrafiken.Det var vid 11.30-tiden idag som ...

Slog man i ansiktet – mitt framför polisen

Blåljus Med flera slag mot ansiktet misshandlade 30-åringen en annan man. Det skulle han inte ha gjort. Vittnen till hä...
Annons