FAMILJ 2022-01-02 KL. 19:00

Susanne startar regnbågslinje

Av Christina Wagner

KyrkansSOS utvecklar sitt koncept med en egen stödlinje för HBTQI-personer. Susanne Göransson från Lindome fick idén som nu blivit verklighet.

Susanne startar regnbågslinje
Susanne Göransson med familjens ena kanin Charlie. Foto: Christina Wagner

För den som inte är bekant med KyrkansSOS så är det en ideell organisation som samarbetar med församlingar inom Svenska Kyrkan. Verksamheten började med jourhavande präst för SOS-alarm i Göteborg på 1950-talet, kom igång som Kyrkans jourtjänst på 70-talet och bytte namn till KyrkansSOS för två år sedan. Numera finns volontärer på fler ställen i landet som alla är utbildade för att hjälpa människor i akut kris och som tar emot telefonsamtal eller mejl om allt ifrån ensamhet, psykisk ohälsa till suicidtankar. Men det är inte terapi eller rådgivning, utan känslomässigt avlastande samtal med en medmänniska.
– Det finns ungefär 90 volontärer i den ordinarie samtalsverksamheten. Än så länge har vi suttit i Göteborg, men vi har fått plats i Stockholm nu. Under hösten har jag varit på plats för att utbilda, linjen är rikstäckande så vi vill gärna hitta fler församlingar som vill samarbeta med oss. Det gäller även Regnbågslinjen, säger Susanne Göransson, som började arbeta som vikarierande utbildningsledare för över ett år sedan och som nu är Projektledare för Regnbågslinjen.

Helt nytt i sin genre
KyrkansSOS har redan flera parallella hjälpinriktningar, till exempel nätvandrarchatten för unga. Idén om en samtalslinje för HBTQI-personer fick Susanne Göransson för flera år sedan, men det var först när Folkhälsomyndigheten gav anslag för projekt som främjar hälsa för HBTQI-personer som hon tog kunde ta tag i den på allvar. För den psykiska ohälsan är hög, även risken för suicid.
– Efter att funderat ett tag så tyckte jag att det skulle vara en lysande idé att starta en Regnbågslinje, bemannad av HBTQI-personer och där linjen riktar sig både till HBTQI-personer, anhöriga och allierade till HBTQI-personer. En unik linje helt enkelt, en sådan finns inte. Vi blev beviljade anslag, berättar Susanne som själv har en nära anhörig som kommit ut.
– Vid den tiden för femton år sedan när det uppdagades så hade det varit fint att ha en Regnbågslinje att ringa till. En samtalslinje där jag kunnat få känslomässigt stöd och hjälp att sortera mina tankar och funderingar.

Även för anhöriga
Susanne Göransson tror att behovet av stödlinjen är stort, både hos personerna själva men också hos anhöriga eller andra i nära relation.
– Om man har en person i familjen som kommer ut så händer det något med dig som anhörig, du ska ta hand om dina egna känslor samtidigt som du ska finnas som stöd för personen. Sedan behöver du hantera andras frågor också, Regnbågslinjen är perfekt för allt det här.
De sju volontärer som än så länge utbildats för stödlinjen är alla HBTQI-personer själva. Det kravet gäller framtida volontärer också.
– Kravet är att de själva är HBTQI och att de hittat sin identitet i det. Det måste finnas en personlig mognad, ett stort lyssnande och en trygg identitet är jätteviktigt. Sedan går de utvalda regnbågsvolontärerna vidare i en grundutbildning och efter det en fördjupad HBTQI-utbildning.Drog igång nyss
Den 16 december hade samtalslinjen premiär och än så länge går det att ringa torsdagar mellan kl 16 och 21. Volontärerna behöver inte var medlemmar i Svenska kyrkan, men KyrkansSOS vill att de delar Svenska kyrkans värderingar om allas lika värde och så vidare. De som sitter i Regnbågslinjen är rustade att möta alla typer av samtal, även frågeställningar kring Bibeltexter.
– Man måste vara väldigt noga med att föra en varsam dialog och ett resonemang med den som ringer in, vi har ingen aning om vad den personen bär på, samtidigt är det viktigt att vi sätter gränser om vi får hatsamtal. Men vi tänker att i den bästa av världar ska det vara HBTQI-personer som har behov av känslomässigt avlastande samtal, att de kan få bena lite i de här känslorna och kartlägga lite av det. Men också att det kommer samtal från anhöriga, som får hjälp med sina känslor i förhållande till sin anhörig som kanske kommit ut eller är HBTQI-person. Våra volontärer är väl rustade för det uppdraget, säger Susanne Göransson.
Den nystartade stödlinjen öppnade i december. Foto: Christina Wagner


Faktaruta: Susanne Göransson
Bor: Född i Kungsbacka och bor i Lindome
Familj: Sambon Jakob, två utflugna barn och Meja 13 år och kaninerna Charlie och Elsa.
Gör: Projektledare för Regnbågslinjen på Kyrkans SOS. Även egenföretagare, tidigare hälsoinspiratör på Kungsbacka kommun. Har jobbat med hälsa och personlig utveckling i 25 år, med alternativa behandlingsformer, coachning och konflikthantering/medling.
Fritid: Rider, tränar, gillar gym och klättring

Faktaruta: Regnbågslinjen
Regnbågslinjen drivs av Kyrkans SOS i samarbete med EKHO Göteborg och Sensus studieförbund. Regnbågslinjen riktar sig till alla som definierar sig inom HBTQI-spektrumet och till anhöriga, närstående och allierade till HBTQI-personer. Samlingsbegreppet HBTQI innefattar homo- och bisexuella, transpersoner, queera personer och personer med intersexvariation.
Alla som kontaktar Regnbågslinjen blir bemötta med förståelse och respekt för den egna individen. Organisationen står för allas rätt att vara den man är, älska de man älskar och längta efter det man längtar efter. De arbetar självklart mot kränkningar, diskriminering och utsatthet oavsett till exempel tro, etnicitet eller sexuell läggning.
Regnbågslinjen är öppen på torsdagar kl 16-21, läs mer på kyrkanssos.se/hitta-hjalp/regnbagslinjen, telefonnumret är 0770–550010.


SENASTE TV-NYHETERNA

ISHOCKEY 2022-01-26 KL. 22:05

"Det kändes som en stöld"

Doris älskar sina dockor och nallar
FAMILJ 2022-01-26 KL. 20:00

Doris älskar sina dockor och nallar

Skapandet viktigt för Onsalaprofilen

Patient fick vänta sex timmar
VÅRD 2022-01-26 KL. 15:29

Patient fick vänta sex timmar

"Orsaken är brist på ambulanser i Kungsbacka"

Bättre siffror för Kungsmässan
NYHETER 2022-01-26 KL. 08:00

Bättre siffror för Kungsmässan

Styrkebesked av Frillesås mot tabelljumbon
BANDY 2022-01-25 KL. 22:47

Styrkebesked av Frillesås mot tabelljumbon

Facklig oro för sommarsemestrar
NYHETER 2022-01-25 KL. 20:00

Facklig oro för sommarsemestrar

Men kampanj i december gav resultat

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-