FAMILJ 2022-08-25 KL. 20:00

Pernilla valde odlandet - blev ett växande intresse

Av Christina Forlin

För några år sedan bestämde sig Pernilla Alexandersson för att ta sitt odlarintresse på allvar. En kurs i småskalig ekologisk odling la grunden för satsningen och nu vill hon gärna dela med sig av sina nya kunskaper och fascinationen över livet i jorden.

Pernilla valde odlandet - blev ett växande intresse

TV-klipp och nyheter

De gula ankorna möter och utgör välkomstkommittén. På fältet nära Ålgårdavägen springer de fritt mellan rader av morötter, kål, bönor, rödbetor, lök, sallad….
– Ja, det är många olika grönsaker och blommor, sammanlagt ett 40-tal, säger Pernilla Alexandersson.
Nu på tredje odlingssäsongen rullar verksamheten på men det har varit några intensiva år.
– Växthuset som rymmer tomater och gurkor byggde vi första året, och det var ett stort projekt. Parallellt förberedde vi marken för grönsaksodlingen.

Känner trakten väl
Trakten är Pernilla väl förankrad i, hon har vuxit upp i närheten och flyttade tillbaka för 20 år sedan. Farfar och farmor bodde i huset där Pernilla nu bor med sin familj. Det ligger alldeles i anslutning till odlingen, och åkern hör till gården där hennes farfars mor växte upp.
– När vi fick möjlighet att köpa den fastigheten bestämde jag mig för att försöka odla på riktig, säger Pernilla.
– Odla har jag nog alltid gjort, till husbehov. Även som barn tyckte jag att det var roligt. Men det är skillnad att verkligen gå in för det, och inte tröttna när det blir bekymmer, när skadedjuren kommer och man måste vattna på högsommaren exempelvis.
Hon tog tjänstledigt, startade företaget HemmaJord och för att lära sig mer började hon med att gå en kurs i småskalig ekologisk grönsaksodling på Färnebo folkhögskola.
– Jag läste på halvfart och på distans, och det var otroligt bra. Jag fick även ett sammanhang med likasinnade och kunde få svar på många av mina frågor.
Att mångfald på fältet är bra är hon övertygad om och mikroorganismernas samspel med både växter och människor fascinerar henne.
– Vi är så beroende av dem, de är viktiga av många olika anledningar. Det är så intressant och betydelsefullt!

Försäljning går bra
Grönsakerna säljer hon dels i en lite bod vid vägen och dels genom grönsakspåsar man kan abonnera på.
– Det fungerar förvånansvärt bra med boden där det är självbetjäning. Den är öppen alla dagar utom onsdag och torsdag. Kunder kommer även så långt som från Askim och Lindome. Grönsakskassarna började jag med 2020 och plockar ihop en gång per vecka, och jag har en lång väntelista till nästa år. Antingen kan man hämta här på gården eller i Potatiskällaren. Roligast tycker jag det är om de som abonnerar kommer hit, de är välkomna att plocka blommor och kryddor.
Över huvud taget vill hon gärna locka människor till odlingen för gemenskap och nya upplevelser och hon planerar för flera workshops framöver.
Det ska vara kul och på ett lättsamt sätt.
– Jag vill dela med mig, jag tycker det är viktigt. Det här är på riktigt, vi behöver kontakten med naturen, och att få ner händerna i jorden är avstressande.
– Känslan av att plocka en grönsak och sedan äta den, det är en häftig grej.

Vill utveckla
För att kunna utveckla verksamheten sökte hon och fick beviljat pengar från Leader, Lokalt Ledd Utveckling i Halland. Pengarna har inte kommit än, de väntar på ett formellt godkännande av Jordbruksverket.
– Men planen är att bygga ut boden där vi i dagsläget sköljer grönsakerna. Här ska vi kunna göra i ordning och tillaga grönsakerna, prata och vara tillsammans. Förhoppningen är också att kunna uppgradera en nygjord grillplats som finns i skogsbrynet.
Hon samarbetar också med en blomsterodlare, en som odlar sötpotatis och en kock och ordnar även workshops med dem under hösten.

Ingenjör i München
Tidigare i yrkeslivet har hon arbetat som ingenjör i Halmstad och Mölndal och som 25-åring var hon ett par år i München.
– Visst, det är en rolig erfarenhet men jag kände mig instängd där. Det tog ett par timmar att ta sig ut till naturen, det trivdes jag inte med i längden.
Utbildningen på Högskolan i Halmstad kompletterade hon så småningom med pedagogik och under några år arbetade hon även som lärare på Elof Lindälvs gymnasium i teknik.
Hon är nöjd med att hon vågade ta steget att satsa på odlingen, men om det kommer fylla all hennes tid framöver vet hon inte.
– Jag kommer alltid vilja odla, det skulle jag inte klara mig utan. Men i vilken skala och vilken roll jag kommer ha i framtiden vet jag inte. Kanske mindre, kanske större. Jag vill vara öppen för vad som dyker upp men inte släppa jobbet med händerna i jorden och tanken om en levande jord och känslan med mat direkt från jord till bord.


Ett 40-tal olika grönsaker och blommor samsas i odlingen. ”Jag vill få fler att upptäcka svenskodlat”, säger Pernilla Alexandersson.










Fakta:
Bor: Allarängen, Ålgårdavägen
Ålder: 47 år
Familj: Man och två söner
Djur: Två katter och 80 000 bin (själv har jag en kupa, sonen har ytterligare två)
Intresse: ”Förutom odlingen hinner jag inte så mycket, men en del orientering blir det”


TV-klipp och nyheter

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00
Premium

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 15:00
Kungsbackaquizet med det svarta fåret
Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 14:08
Nykomlingen från hela Kungsbacka
Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.