FAMILJ 2022-03-08 KL. 06:40

Linda möter många utsatta kvinnor

Av Julia Sandstén Vikberg

Det har skett framsteg, men det finns fortfarande en del kvar att jobba på när det gäller jämställdheten enligt Linda Dyhre, grundare av Kungsbacka kvinnojour. Hon möter många kvinnor som utsatts för fysiskt och psykiskt våld och hon tror att antalet kan öka i kölvattnet av pandemin.

Linda möter många utsatta kvinnor
Linda Dyhre, grundare och verksamhetsansvarig på Kungsbacka kvinnojour, möter kvinnor som under flera år blivit våldsutsatta. "Många tappar sig själva på vägen", säger hon. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

I dag, den åttonde mars, är det många som ägnar en extra tanke åt kvinnors situation i dagens samhälle. När Linda Dyhre jobbade på häktet i Göteborg fick hon träffa många kvinnor som var utsatta och kände till slut att hon ville försöka göra skillnad.
– Jag hade sett samhällets baksida. Jag kände att jag ville hjälpa kvinnor istället. Så jag kollade om det fanns någon kvinnojour i Kungsbacka och det fanns det inte, så jag startade en, säger Linda Dyhre.
Hon grundade Kungsbacka kvinnojour 2016 och har jobbat med den sedan dess. Det har varit en resa som många gånger har varit kämpig.
– Det har varit en uppförsbacke. Jag har fått kämpa väldigt mycket med ekonomin och har fått jobba gratis flera år. Men nu är jag här och det är jag glad för. Det känns som att jag är uppe på kullen nu. Det känns enklare nu och jag känner en trygghet i att vi kommer kunna finnas kvar ett tag till, säger Linda Dyhre.
Det har hänt mycket i samhället sedan 2016. Bara ett år senare spreds hashtaggen #metoo som en löpeld på sociala medier vilket fick effekter världen över.
– Metoo gjorde en stor påverkan. Även män har börjat prata om sexuella övergrepp och mäns våld mot kvinnor. Det tycker jag är viktigt. Att det inte bara blir en kvinnofråga. Vi behöver hjälpas åt om något ska hända, säger Linda Dyhre.
Hur står det till med jämställdheten 2022 tycker du?
– Det finns mycket kvar att jobba på. Det är fortfarande inte lika lön för lika arbete. Prostitution minskar inte, det ökar snarare. Det finns fortfarande män som köper kvinnor och som tror att de kan skada och göra vad de vill med kvinnorna för att de har betalat pengar, säger Linda Dyhre.

Misshandlade under flera år
Kvinnor blir i dag också fortfarande utsatta för våld. Kungsbacka kvinnojour välkomnar alla, oavsett kön eller sexuell läggning, men hittills har det nästan enbart varit kvinnor som blivit misshandlade av män som har vänt sig till kvinnojouren. Linda Dyhre har genom åren mött många kvinnor som har levt med fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld under många år.
– Jag träffar kvinnor som mår väldigt dåligt och är nedbrutna. Många tappar sig själva på vägen. Mannen manipulerar och styr kvinnorna. Kvinnorna tappar sin personlighet och blir helt tomma, säger Linda Dyhre.
Att kvinnor inte lämnar den våldsamma mannen kan bero på flera saker enligt Linda Dyhre.
– Kvinnan kan fortfarande ha känslor för honom. Hon är älskar honom och vill inte lämna honom. Våldet blir också normaliserat. Det blir normalt för kvinnan att bli slagen. Kvinnan har många gånger varit förtryckt under många år. Han får henne att tro att ingen vill ha henne och det är vanligt att han säger att hon är psykiskt sjuk. Han är extremt bra på att manipulera. Kvinnan kan också vara i en ekonomisk kris, hon kan vara sjukskriven eller ha skulder. De kan också ha barn tillsammans.

Våld ökat under pandemin
Linda Dyhre tror att antalet kvinnor som utsätts för våld kan ha ökat under pandemin. Hon har hittills inte märkt att fler kvinnor vänder sig till kvinnojouren, men hon tror att man snart kommer se en effekt av pandemiåren.
– I och med att man har levt mer isolerat och tärt på varandra så länge. Alkoholkonsumtionen har också ökat under pandemin och med det ökar risken för fysiskt våld. Jag tror att vågen med våldsutsatta kommer att höra av sig när fler kommer tillbaka till sina arbetsplatser. Det är svårt att få en input när man lever isolerat. Men på jobbet har man kollegor som frågar hur man har det, märker att man har förändrats eller ser att man har blåmärken. Det kan öppna ens ögon.
Vad ska man göra om man misstänker att någon i ens närhet är våldsutsatt?
– Man kan få hjälp hos en kvinnojour. Man kan ringa hit och få råd och hjälp. Om man misstänker något så ska man inte ge sig efter att ha frågat en gång, för hon kommer att förneka. Man får vara ihärdig och fråga flera gånger. Och fråga aldrig när han är i närheten eller via sms, för då kan han läsa sms:en.





Kungsbacka kvinnojour:
Startade hösten 2016.
Ligger på Tryckarevägen 8 i Kungsbacka.
Nummer till jourtelefonen är 0760 303040.
Alla är välkomna att vända sig till jouren oavsett kön, religion eller etnicitet.


Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00
Premium

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.