Kungliga Romeo råmar i Onsala
På Barkholmens gård i Onsala bor den röda angus-tjuren Romeo, född på kungens gods Stenhammar. Romeo är en av hundra tjurar som skänktes till svenska gårdar för att stärka nötköttsproduktionen.
Niclas Johansson med tjuren Romeo och ett gäng kor.
Norra Halland hälsar på Niclas Johansson, som driver Barkholmens gård tillsammans med sin bror Ingvar Porsholm, i en hage omgiven av stora ekar. Där inne betar några kor och kvigor, ett par små kalvar, och så Romeo. En stor, rödbrun tjur av rasen röd angus.
Inne i hagen kommer korna fram och luktar nyfiket på oss. Romeo poserar framför kameran, som att han förstår att han ska bli tidningskändis. Han ger ifrån sig ett ljud och tar ett par kliv framåt. För en reporter med begränsad erfarenhet av tjurnärhet går pulsen upp för några sekunder. Men när vi lämnar hagen står Romeo och de andra lugnt kvar och tittar efter oss. Niclas Johansson förklarar att det inte finns några skäl till oro:
– Han är jättesnäll, jag tror att han var glad att se mig och ville bli kliad.
Romeo delar för tillfället hage med sju kor och kvigor, som väntar hans kalvar till våren.
Romeo har bott på Barkholmens gård i drygt ett år. Han är en av hundra tjurar som delades ut inom ramarna för Projekt Romeo, ett samarbete mellan McDonalds, Sveriges nötköttsproducenter och Lantbrukarnas riksförbund.
– Vi tilldelades den sista av hundra Romeo. Vi fick välja vad vi ville köpa för tjur och skicka fakturan till McDonalds, förklarar Niclas.
Tjur av prima kvalitet
Projekt Romeo stod för 25 000 kronor av kostnaden för Romeo. Han var dock värd lite mer än så, vilket kanske inte är så konstigt när man beaktar hans ursprung. Han kommer nämligen från Stenhammars godsförvaltning, som ägs av staten och arrenderas av kungen.
– Där är han född och därifrån hämtade vi honom. De som arbetar på Stenhammar är duktiga och har länge haft en intressant strategi för att få fram fina djur. Det fångade vårt intresse, säger Niclas.
Projekt Romeo syftade till att stärka svensk nötköttsproduktion. Det handlade till stor del om att få bönder att expandera och skaffa fler dikor, men också om att främja generationsskiften och yngre lantbrukare. Barkholmens gård ansökte om och tilldelades en Romeo på det senare kriteriet.
– Min bror och jag tog över gården efter vår far för ett par år sen. Vi har båda haft andra jobb tidigare, men hjälpt till med gården. Nu jobbar jag hundra procent här, och jag och min bror driver det ihop men han har ett annat jobb också, berättar Niclas.
Bra blandning
På Barkholmens gård odlar man visserligen grynhavre som blir havregryn och maltkorn som blir öl, men det är köttproduktion som är den huvudsakliga inriktningen. Romeo har sällskap av ett 90-tal nötdjur, varav en till tjur. Den andra tjuren, ett biffigt, värmländskt exemplar, är av rasen charolais. Många av gårdens kor och kvigor är av rasen simmental, och Romeos egenskaper som röd angus kommer väl till pass i aveln.
– Om man blandar röd angus och simmental får man djur som kallas simgus. Det blir både bra kött och bra moderdjur som i sin tur ger bra kalvar, säger Niclas.
Dessutom är angus-djuren kända för lätta kalvningar.
– Kalvarna är lite mindre och slankare, det är bättre för kvigor som ska ha sin första kalv.
Romeo har redan hunnit bli pappa till ett gäng kalvar som fötts under våren. Nu har han delat hage med sju kor och kvigor under en period, vilket har lett till att allihopa är dräktiga med nästa års ”Romeo-kalvar”.
– Det har fungerat jättebra. Det är roligt att ha honom här, säger Niclas Johansson.