Socialdemokraternas nya politiker i kommunfullmäktige, Ermin Škoric, fyller 40 år. Norra Halland passade på att prata med Ermin, som bland annat berättar om flykten från kriget i Bosnien och Hercegovina och hur det är att vara funkisförälder – livserfarenheter som har format den han är och förstärkt hans ideologiska övertygelse.
Ermin Škoric kom till Sverige när han var nio år. Han bodde sina första år i livet i en by utanför Banja Luka i Bosnien och Hercegovina men familjen behövde fly därifrån på grund av kriget.
– Det kom pansarfordon till byn på kvällarna. De plockade upp folk, slog folk, slog ihjäl folk och åkte in i enskilda hus och massakrerade hela familjer. Det gick inte att leva där längre, säger Ermin.
Familjen flydde till Sverige och hamnade på en flyktingförläggning i Ystad. Men det blev sedan i andra orter i Skåne, bland annat Malmö och Osby och sedan i Kristianstad, som familjen började bygga upp sina nya liv i Sverige.
– Vi började på noll. Vi hade två resväskor med oss med kläder och leksaker till mig och min syster, säger Ermin.
Hans föräldrar fick ett bidrag till att starta ett företag och syskonen fick lära sig svenska och sedan börja i skolan. Familjen hade mindre pengar än andra men Ermin upplever det som att samhället var mer omhändertagande på den tiden.
– Min upplevelse är att Sverige såg ut på ett annat sätt. Jag växte upp med att det fanns massor med fritidsgårdar och att det fanns vuxennärvaro där vi barn befann oss på ett helt annat sätt än i dag. Hela den offentliga sektorn har genomgått ett stålbad. Man har glömt bort hur samhället såg ut då. Vi har skurit ner till höger och vänster, säger Ermin.
Samhällsintresset väcktes
I dag försöker Ermin, som socialdemokratisk politiker, att påverka samhället. Men han skulle engagera sig politiskt var långt ifrån självklart. Samhällsintresset väcktes till liv när han på gymnasiet vann en uppsatstävling.
– Jag skrev en uppsats utifrån min erfarenhet som flykting och kopplade den till världspolitik och vann tävlingen. Priset var att åka till FN i New York tillsammans med andra ungdomar från olika länder. Det var nog där som ett intresse för politik och samhällsfrågor föddes. Men jag tänkte inte att jag skulle bli politiker, utan att jag ville jobba med det på något sätt, säger Ermin.
Efter gymnasiet flyttade han till Göteborg för att studera pol mag (politices magister) inom offentlig adminstration vid Göteborgs universitet. Efter studierna fick Ermin jobb som nämndsekreterare i Halmstads kommun där han blev kvar i många år i olika befattningar. Sedan fick han en roll som projektledare på Göteborgs universitet, där han jobbade med frågor rörande rasism, extremism och förebyggande arbete mot antisemitism. Men i dag är han sedan två år tillbaka som nämnsekreterare, men i Varbergs kommun denna gång.
– Jag hade trivts väldigt bra i rollen som nämndsekreterare, då jag fick jobba nära politiken och fick lära mig otroligt mycket. I jobbet som projektledare var jag tvungen att resa mycket och när vi fick vår pojke, vårt andra barn, kände jag att det inte kommer att hålla. Så då landade jag i att jag vill jobba som nämndsekreterare, säger Ermin.
Är funkisförälder
Han berättade att han är en funkisförälder sedan tio år tillbaka och att det periodvis varit utmanade för honom och frun och att det hela tiden kräver anpassningsförmåga både i vardag och arbetsliv för föräldrarna.
– Vi kände på oss att någonting inte var rätt när vår dotter var liten, men vi kunde inte sätta fingret på det. För oss var det alltid viktigast att komma underfund vad det var så att vi kunde hjälpa vår dotter på bästa sätt. Men det har varit en jättetuff känslomässig resa, säger Ermin.
Hur känns det här i dag?
– Vi har lärt oss leva med det. För att man ska kunna leva, och inte bara överleva, måste man acceptera saker i livet. Jag måste acceptera att jag inte har makt att kunna göra allt för min dotter som jag skulle vilja göra. Det vi kan göra är att hjälpa vår dotter på bästa möjliga sätt och finnas där för henne. Jag tror att de här erfarenheterna från mitt liv gör mig lite till den jag är som person. Jag lägger inte ner tid på pamfletter. Jag försöker fokusera på saker som betyder någonting. Men att vara funkisförälder gör verkligen att man förstår att vi behöver ta hand om de svagaste i vårt samhälle. Min socialdemokratiska kompass har blivit ännu starkare av det, säger Ermin.
Blev socialdemokrat
Ermin gick med i Socialdemokraterna för några år sedan. Han hade tidigare varit politiker för Miljöpartiet men kände efter ett tag att det partiet inte var rätt för honom så han lämnade det uppdraget. Redan då märkte han att han höll med vad de socialdemokratiska politikerna sa.
– Några år senare började jag sätta mig in i Socialdemokraternas historia och nutidshistoria, viktiga politiska reformer och i partiprogrammet. Ju mer jag satte mig in i det desto tydligare blev det för mig att jag är socialdemokrat, säger Ermin.
När han och familjen flyttade till Kungsbacka för cirka fyra år sedan gick han med i paritet här. Han var från början bara medlem men för cirka två år sedan blev en plats ledig i nämnden för Vård och omsorg, som han fick. Inför valet förra året fick han frågan om han ville kandidera till kommunfullmäktige.
– Jag kände att det skulle vara en ynnest att få representera Socialdemokraterna i fullmäktige. Det är det finaste uppdraget du kan ha, säger Ermin.
Han är i dag ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen och andra vice ordförande i nämnden för Vård och omsorg. Den första tiden med de nya uppdragen har enligt honom varit bra.
– Det har varit lite av en transformation att ställa om och komma in i de nya rollerna. Men samtidigt har vi ett jättebra utvecklingsarbete internt i partiet kring våra roller och internarbete så jag upplever det första året som fantastiskt och spännande. Det som också har varit roligt är att det har kommit nya medlemmar på nästa vartenda fullmäktigemöte. Det känns som att Socialdemokraterna får många nya medlemmar och för mig är det en känsla av att vi går åt rätt håll, säger Ermin.
Vilken politisk fråga är extra viktigt för dig att driva?
– Mitt primära huvudområde är äldreomsorgen och där är utmaningen att vi har svårt att locka till oss nya förmågor och att vi har svårt att behålla den personal som vi har. Samtidigt som vi får fler äldre i alla fall fram till 2030. Så då måste vi se till att skapa de bästa förutsättningarna för att välfärden ska hålla ihop. Det här gäller inte bara äldreomsorgen. Välfärden är verkligen under en prövning för i stora delar av välfärdssektorn har vi stora problem med att rekrytera nya förmågor, säger Ermin Škoric.
Skadegörelse och grannar som störs
Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.