FAMILJ 2023-10-16 KL. 21:00

Jubilaren Ermin flydde kriget vid nio års ålder

Av Julia Sandstén Vikberg

Socialdemokraternas nya politiker i kommunfullmäktige, Ermin Škoric, fyller 40 år. Norra Halland passade på att prata med Ermin, som bland annat berättar om flykten från kriget i Bosnien och Hercegovina och hur det är att vara funkisförälder – livserfarenheter som har format den han är och förstärkt hans ideologiska övertygelse.

Jubilaren Ermin flydde kriget vid nio års ålder
Ermin Škoric (S), ledamot i kommunfullmäktige sedan ett år tillbaka, fyller 40 år. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Ermin Škoric kom till Sverige när han var nio år. Han bodde sina första år i livet i en by utanför Banja Luka i Bosnien och Hercegovina men familjen behövde fly därifrån på grund av kriget.

– Det kom pansarfordon till byn på kvällarna. De plockade upp folk, slog folk, slog ihjäl folk och åkte in i enskilda hus och massakrerade hela familjer. Det gick inte att leva där längre, säger Ermin.

Familjen flydde till Sverige och hamnade på en flyktingförläggning i Ystad. Men det blev sedan i andra orter i Skåne, bland annat Malmö och Osby och sedan i Kristianstad, som familjen började bygga upp sina nya liv i Sverige.

– Vi började på noll. Vi hade två resväskor med oss med kläder och leksaker till mig och min syster, säger Ermin.

Hans föräldrar fick ett bidrag till att starta ett företag och syskonen fick lära sig svenska och sedan börja i skolan. Familjen hade mindre pengar än andra men Ermin upplever det som att samhället var mer omhändertagande på den tiden.

– Min upplevelse är att Sverige såg ut på ett annat sätt. Jag växte upp med att det fanns massor med fritidsgårdar och att det fanns vuxennärvaro där vi barn befann oss på ett helt annat sätt än i dag. Hela den offentliga sektorn har genomgått ett stålbad. Man har glömt bort hur samhället såg ut då. Vi har skurit ner till höger och vänster, säger Ermin.


Samhällsintresset väcktes

I dag försöker Ermin, som socialdemokratisk politiker, att påverka samhället. Men han skulle engagera sig politiskt var långt ifrån självklart. Samhällsintresset väcktes till liv när han på gymnasiet vann en uppsatstävling.

– Jag skrev en uppsats utifrån min erfarenhet som flykting och kopplade den till världspolitik och vann tävlingen. Priset var att åka till FN i New York tillsammans med andra ungdomar från olika länder. Det var nog där som ett intresse för politik och samhällsfrågor föddes. Men jag tänkte inte att jag skulle bli politiker, utan att jag ville jobba med det på något sätt, säger Ermin.

Efter gymnasiet flyttade han till Göteborg för att studera pol mag (politices magister) inom offentlig adminstration vid Göteborgs universitet. Efter studierna fick Ermin jobb som nämndsekreterare i Halmstads kommun där han blev kvar i många år i olika befattningar. Sedan fick han en roll som projektledare på Göteborgs universitet, där han jobbade med frågor rörande rasism, extremism och förebyggande arbete mot antisemitism. Men i dag är han sedan två år tillbaka som nämnsekreterare, men i Varbergs kommun denna gång.

– Jag hade trivts väldigt bra i rollen som nämndsekreterare, då jag fick jobba nära politiken och fick lära mig otroligt mycket. I jobbet som projektledare var jag tvungen att resa mycket och när vi fick vår pojke, vårt andra barn, kände jag att det inte kommer att hålla. Så då landade jag i att jag vill jobba som nämndsekreterare, säger Ermin.


Är funkisförälder

Han berättade att han är en funkisförälder sedan tio år tillbaka och att det periodvis varit utmanade för honom och frun och att det hela tiden kräver anpassningsförmåga både i vardag och arbetsliv för föräldrarna.

– Vi kände på oss att någonting inte var rätt när vår dotter var liten, men vi kunde inte sätta fingret på det. För oss var det alltid viktigast att komma underfund vad det var så att vi kunde hjälpa vår dotter på bästa sätt. Men det har varit en jättetuff känslomässig resa, säger Ermin.

Hur känns det här i dag?

– Vi har lärt oss leva med det. För att man ska kunna leva, och inte bara överleva, måste man acceptera saker i livet. Jag måste acceptera att jag inte har makt att kunna göra allt för min dotter som jag skulle vilja göra. Det vi kan göra är att hjälpa vår dotter på bästa möjliga sätt och finnas där för henne. Jag tror att de här erfarenheterna från mitt liv gör mig lite till den jag är som person. Jag lägger inte ner tid på pamfletter. Jag försöker fokusera på saker som betyder någonting. Men att vara funkisförälder gör verkligen att man förstår att vi behöver ta hand om de svagaste i vårt samhälle. Min socialdemokratiska kompass har blivit ännu starkare av det, säger Ermin.


Blev socialdemokrat

Ermin gick med i Socialdemokraterna för några år sedan. Han hade tidigare varit politiker för Miljöpartiet men kände efter ett tag att det partiet inte var rätt för honom så han lämnade det uppdraget. Redan då märkte han att han höll med vad de socialdemokratiska politikerna sa.

– Några år senare började jag sätta mig in i Socialdemokraternas historia och nutidshistoria, viktiga politiska reformer och i partiprogrammet. Ju mer jag satte mig in i det desto tydligare blev det för mig att jag är socialdemokrat, säger Ermin.

När han och familjen flyttade till Kungsbacka för cirka fyra år sedan gick han med i paritet här. Han var från början bara medlem men för cirka två år sedan blev en plats ledig i nämnden för Vård och omsorg, som han fick. Inför valet förra året fick han frågan om han ville kandidera till kommunfullmäktige.

– Jag kände att det skulle vara en ynnest att få representera Socialdemokraterna i fullmäktige. Det är det finaste uppdraget du kan ha, säger Ermin.

Han är i dag ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen och andra vice ordförande i nämnden för Vård och omsorg. Den första tiden med de nya uppdragen har enligt honom varit bra.

– Det har varit lite av en transformation att ställa om och komma in i de nya rollerna. Men samtidigt har vi ett jättebra utvecklingsarbete internt i partiet kring våra roller och internarbete så jag upplever det första året som fantastiskt och spännande. Det som också har varit roligt är att det har kommit nya medlemmar på nästa vartenda fullmäktigemöte. Det känns som att Socialdemokraterna får många nya medlemmar och för mig är det en känsla av att vi går åt rätt håll, säger Ermin.

Vilken politisk fråga är extra viktigt för dig att driva?

– Mitt primära huvudområde är äldreomsorgen och där är utmaningen att vi har svårt att locka till oss nya förmågor och att vi har svårt att behålla den personal som vi har. Samtidigt som vi får fler äldre i alla fall fram till 2030. Så då måste vi se till att skapa de bästa förutsättningarna för att välfärden ska hålla ihop. Det här gäller inte bara äldreomsorgen. Välfärden är verkligen under en prövning för i stora delar av välfärdssektorn har vi stora problem med att rekrytera nya förmågor, säger Ermin Škoric.



Fakta: Ermin Škoric
Ålder: Fyller 40 år den 17 oktober
Bor: Kungsbacka
Född: Bosnien och Hercegovina
Uppvuxen: Osby och Kristianstad
Familj: Frun Denana, en dotter på 10 år och en son på 1,5 år
Gör: Jobbar som nämndsekreterare i Varbergs kommun och är ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen, 2:e vice ordförande i nämnden för vård och omsorg
Fritidsintressen: Att vara med barnen och familjen är prioriterat. Att vara fritidspolitiker är också ett fritidsintresse, jag gör det på fritiden.

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I FAMILJ

Premium | FAMILJ 2024-07-18 KL. 20:00
Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år
Premium | FAMILJ 2024-07-06 KL. 16:30
Julia vill utveckla Äskhults by
Premium | FAMILJ 2024-06-29 KL. 17:30
Naturen är viktig för Marika

Fler nyheter

MEST LÄSTA FAMILJ

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.