EKONOMIGUIDE 2023-11-23 KL. 18:00

Grön el: Byt till miljömärkt el – jämför avtal här

Många vill göra mer hållbara val i sin vardag och väljer därför elavtal med grön el. Men vad är grön el, och vad är egentligen skillnaden mellan grön el och miljömärkt el? Hur går du tillväga för att byta till grön el i ditt hem? Här kan du läsa mer om grön el och jämföra olika elbolag.

Grön el: Byt till miljömärkt el – jämför avtal här

TV-klipp och nyheter

ANNONS

Vad är grön el?

Med “grön el” menas elektricitet som produceras från förnyelsebara energikällor som vindkraft, solenergi och vattenkraft. Dessa bidrar inte till utsläpp av växthusgaser eller andra miljöfarliga ämnen. Grön el kallas därför ofta även för “miljövänlig el” eller “förnyelsebar el”.

Konsumenter som vill göra ett aktivt miljöval och minska sitt koldioxidavtryck kan välja grön el som en del i sin omställning till en mer hållbar livsstil. Genom att välja leverantörer som erbjuder Bra Miljöval el säkerställer man att energin kommer från anläggningar som uppfyller strikta miljökrav.

Förnybar el: Vilka alternativ finns tillgängliga på marknaden?

På energimarknaden idag finns flera olika alternativ för den som vill satsa på förnybar el. Förutom de välkända källorna såsom sol-, vind- och vattenkraft har även andra teknologier börjat vinna mark. Geotermisk energi och biobränslen är exempel på andra gröna energislag. Dessa alternativ har gemensamt att de är förnyelsebara och inte bidrar till utsläpp av växthusgaser under elproduktionen.

Många elbolag erbjuder idag specifika grön el-avtal, där kunden kan välja el enbart från förnybara källor eller från en mix av förnybara och fossila källor. Detta kan innebära allt från att köpa andelar i solpaneler till att investera i vindkraftsprojekt. Vad bolagen menar med “grön el” kan dock skilja sig åt. Därför är det viktigt att alltid jämföra de olika elbolagens avtal.

Grön energi i hemmet: Enkelt att göra miljövänliga val

Att skaffa grön energi till hemmet kan göra skillnad för miljön. Om du ändå ska byta elavtal kan du överväga att byta till en energileverantör som erbjuder 100 % förnybar el. Många elbolag erbjuder även elavtal med endast miljömärkt el. Då vet du att elen som du köper kommer från källor som verkligen är miljövänliga.

Många går ett steg längre och integrerar grön teknik, som solpaneler, i sitt hem. Det är en investering som kan ge långsiktiga besparingar. Med tiden kan de producera tillräckligt med el för att du ska kunna sälja tillbaka överskottet till elnätet.

Hur påverkar miljömärkt el plånboken?

Priset på grön el kan vara något högre än för vanlig el, beroende på marknad och tillgång. Detta beror ofta på de extra kostnaderna som elbolagen har för att producera eller köpa in förnybar energi.

Energimarknaden förändras ständigt och priserna på förnybar teknik sjunker i takt med att innovation och effektivitet förbättras. Det innebär att grön el pris minskar över tid. I vissa fall kan det vara likvärdigt med eller till och med billigare än traditionell el.

För att förstå den faktiska kostnaden för grön el för ditt hushåll är det viktigt att göra en jämförelse mellan olika elavtal hos olika elbolag. Se till att ta med alla faktorer i beräkningen, såsom fast avgift, rörligt pris och eventuella rabatter. På lång sikt kan investeringen i grön el leda till lägre driftskostnader, speciellt om du även vidtar steg för att förbättra energieffektiviteten i ditt hem eller genom att skaffa solceller.

Vanliga missuppfattningar om grön el

En vanlig missuppfattning är att grön el är dyrare än vanlig el, vilket inte alltid stämmer. Vissa grön el-produkter kan ha en högre prislapp, men kostnaden för tekniker för förnybar energi har minskat avsevärt på senare år, vilket gör att miljövänlig el i många fall är jämförbar med traditionell el i pris. Dessutom tar denna jämförelse inte hänsyn till de potentiella långsiktiga besparingarna genom lägre energiförbrukning och statliga incitament.

En annan missuppfattning är att grön el inte är lika tillförlitlig som konventionell el. I själva verket är elnätet som förser konsumenter med el ett integrerat system där el från förnybara källor bidrar till en stabil och pålitlig energiförsörjning.

Vissa tror dessutom att övergången till förnybar el kräver stora investeringar i hemmet, vilket inte stämmer. Många energibolag erbjuder nu grön el i sina standardavtal, vilket gör det enkelt för konsumenter att byta utan någon initial kostnad.

Steg för steg: Så byter du till miljömärkt el

Att byta till miljömärkt el kan göras i några enkla steg. Gör så här:

1. Sökning: Börja med att undersöka vilka energibolag som erbjuder miljömärkt el. Jämför deras villkor och hur de ser till att elen är ursprungsmärkt för att säkerställa att du får ett avtal som matchar dina miljövärderingar och din budget.

2. Energijämförelse: Använd en jämförelsetjänst för att se aktuella priser och avtal. Dessa tjänster kan hjälpa dig att hitta det bästa priset för grön el och förklara hur olika avtal påverkar miljön.

3. Kontakta nuvarande leverantör: Ibland kan din nuvarande leverantör erbjuda en omställning till grön el utan att du behöver byta leverantör. Det kan vara värt att fråga innan du byter.

4. Byt leverantör: Om du väljer att byta leverantör, kan du oftast göra detta online eller över telefon. Processen är enkel och hanteras av den nya leverantören.

5. Håll koll på din el: När du väl har bytt, håll ett öga på din energiförbrukning för att maximera miljöfördelarna och hålla nere kostnaderna.

Ofta tar det inte mer än några klick på en webbplats eller ett samtal för att göra bytet, vilket gör det till en praktisk åtgärd för miljön.

Ordlista: De viktigaste termerna om grön el

Elbolag slänger sig gärna med olika termer och begrepp när det handlar om grön el. Dessa ord är viktiga att känna till när du tecknar ett elavtal med grön el:

• Miljövänlig el – El producerad från energikällor som har minimal miljöpåverkan, ofta synonymt med förnybar el.

• Grön el – En annan term för miljövänlig el, särskilt sådan som kommer från sol, vind eller vatten och som inte bidrar till växthusgasutsläpp.

• Förnybar el – El som kommer från förnyelsebara resurser som inte tar slut, såsom solenergi, vindkraft, vattenkraft, vågenergi, geotermisk energi och vissa former av bioenergi.

• Grön energi – Används ofta synonymt med förnybar el men kan även inkludera andra hållbara energiformer som inte nödvändigtvis är elektriska.

• Bra miljöval – Ett certifieringsmärke för el som uppfyller vissa miljökrav.

• Miljömärkt el – El som certifierats av en tredje part för att garantera att den uppfyller specifika miljöstandarder.

• Energimix – Beskriver sammansättningen av olika energikällor som används för att producera el i ett elsystem. Det kan vara både grön el och traditionell el.

• Ursprungsgarantier – Certifikat som garanterar att en viss mängd el har producerats från förnybara energikällor.Den tolfte spelaren?
FOTBOLL 2024-07-17 KL. 21:00
Premium

Den tolfte spelaren?

TV-klipp och nyheter

OS-hoppet lever – men SOK behöver svara i dag
SPORT 2024-07-17 KL. 12:32
Premium

OS-hoppet lever – men SOK behöver svara i dag

Senaste nytt i OS-härvan

Brister i brandskyddet avslöjades på skola
NYHETER 2024-07-17 KL. 07:00
Premium

Brister i brandskyddet avslöjades på skola

Aulans samtliga nödutgångar för trånga

Cellon och musiken är allt för jubilaren Eric
FAMILJ 2024-07-16 KL. 21:00
Premium

Cellon och musiken är allt för jubilaren Eric

Har flyttat till Stockholm för rätt utbildning

De imponerar på Gothia
FOTBOLL 2024-07-16 KL. 20:00
Premium

De imponerar på Gothia

Fullt igen – turisterna tycker om Kungsbacka
NYHETER 2024-07-16 KL. 11:45
Premium

Fullt igen – turisterna tycker om Kungsbacka

Tätt med bokningar: "Vi har ett bra läge"

Konst i mängder och drivor av mattor
KULTUR & NÖJE 2024-07-15 KL. 21:45
Premium

Konst i mängder och drivor av mattor

när det hölls auktion i Fjärås bygdegård

75-årige golfordföranden redo för Mount Everest
NYHETER 2024-07-15 KL. 20:00
Premium

75-årige golfordföranden redo för Mount Everest

Ny stor utmaning väntar för Gunnar Peters i höst

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-07-17 KL. 21:00
Den tolfte spelaren?
Premium | FOTBOLL 2024-07-16 KL. 20:00
De imponerar på Gothia

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.