Legitimerade och behöriga lärare är det som spelar störst roll för elevers kunskapsresultat. Tyvärr visar Lärarnas Riksförbunds nya lönestatistik att alltför många kommuner smiter undan ansvaret. Det är förödande.
Även Sacos senaste livslönerapport bekräftar att hälften av lärarutbildningarna fortsatt innebär en ekonomisk förlustaffär för individen, en olönsam investering. Lärare har en lägre lön än många yrken som endast kräver gymnasieutbildning. Ska lärare återigen få en livslön som gör det mödan värt att utbilda sig så måste lärarlönerna uppvärderas. Det är viktigare än någonsin för att vi ska få fler att välja, stanna i och återvända till läraryrket.
De historiskt stora satsningarna på kommunsektorn i regeringens budget gör att kommunernas kassakistor är välfyllda. Men att de inte öppnas för höjda lärarlöner är uppenbart när man granskar löneutvecklingen bland våra medlemmar under 2020. Årets utfall på 2,4 procent i snitt är det sämsta sedan 2012. Ynka snittökningar på en procent i en del kommuner är direkt nedslående. Och inte bara med tanke på lärarbristen men också med tanke på lärarnas extra jobb med covid-19.
Av de drygt 160 kommuner som hittills rapporterat in lönerna hamnar Kungsbacka i den skamliga bottenligan. Här får lärare och SYV en snittökning på endast 1,97 procent. Det är ett riktigt uselt!
Lärarutbildningen måste löna sig. Endast så kan vi mota lärarbristen och få en mer likvärdig skola. Alla kommuner måste ta sitt ansvar. Även Kungsbacka kommun!
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.