DEBATT 2022-04-05 KL. 11:04

Debatt: Stoppa rivningen av Idrottshallen!

Debatt: Stoppa rivningen av Idrottshallen!
När Varlaskolan får en ny idrottsthall ska den gamla rivas och det gillar inte insändarskribenten. Arkivbild: Norra Halland

I Kungsbacka råder stor brist på halltider i fullstor idrottshall, senaste centrala tillskottet som byggdes var Forsgläntans Idrottshall 2005, en så kallad ”gurkburk”. En hall utan läktare eller publikutrymmen. Sedan dess har befolkningen i kommunen ökat med cirka 18 000 invånare (drygt 25 procent).
Men säger ni då, nya Kungsbacka Sporthall A och B då? Jo, de ersatte Aranäshall A och B, det vill säga inget tillskott.
Nu är det äntligen dags, en ny idrottshall vid Varlaskolan, men samtidigt ska den gamla hallen rivas! Inget tillskott där heller. Varför rivas? Jo, skolans elever behöver uteytor... Varje elev bör ha 30 kvadratmeter uteyta enligt en rekommendation från Boverket, som skriver:
I plan- och bygglagen ställs krav på att det vid anordnande av tomter ska finnas tillgång till tillräckligt stor friyta lämplig för lek och utevistelse vid bland annat skolor och förskolor. Lagstiftaren är här mycket tydlig med att friyta för barn ska prioriteras framför parkering. Men lagen definierar varken storlek eller lämplighet.
I ritningarna på nya Varlaskolan så finns inritat en väl tilltagen parkering, helt i strid med Boverkets riktlinjer! Man behöver inte riva hallen om parkeringsytan reduceras!

Men säger ni då, vi har ju ett nytt stort parkeringshus på andra sidan gatan, där kan väl lärarna parkera sina bilar? Givetvis bör de kunna göra det.
Det finns många skolor där denna uteyta minskats, det senaste exemplet är väl Engelska skolan. Andra skolor har förskjutit elevernas raster så inte trängsel uppstår.
Men säger ni då, idrottshallen ska ju ersättas med en aktivitetsyta! Jovisst, men dagtid är eleverna inne i skolan, förutom på lunchrasten då de kanske släpper mobilerna för att gå ut. Lär ju inte vara någon rusning och aktivitet på denna ”aktivitetsyta” under kvällar och helger heller. Jämfört med en idrottshall som sjuder av liv klockan 17-22 varje vardagskväll och alla helgdagar, åtta nio månader per år.
I Kungsbacka finns 165 skyddsrum (enligt MSB), några under gamla Varlaskolan men det finns även ett under Varlaskolans Idrottshall (den som ska rivas). Skolans antal elever kommer att öka rejält när utbyggnaden är klar.
Men säger ni då, är det då logiskt att riva ett skyddsrum med tanke på hur det ser ut nu i världen? Nej, givetvis inte. Tidigare fanns även skyddsrum i idrottshallen på Inlag, i Aranäsgymnasiet men den hallen har ju också rivits.

Häromdagen fick jag ett mejl från Kultur & Fritidsförvaltningen där de informerar hyresgästerna i Tingbergshallen att vara beredda på att bereda plats (igen) för de som nu flyr från det krig som ryssarna bedriver i Ukraina. För inte så länge sedan utsågs nämnda idrottshall till vaccinationscentral och under en halv vårsäsong flyttades badminton och innebandy ut från hallen.

Här kommer ett konstruktivt förslag:
Pausa idéerna om rivning och gör gamla Varlaskolans Idrottshall till förläggning av till kommunen anvisade ukrainare. Från nästa månadsskifte är ju tävlingssäsongen över för bordtennis och basket som har aktiviteter i hallen. Tycker verkligen kommunledningen att det sänder medmänskliga signaler att riva en lokal som både kan användas till förläggning, är behövlig som skyddsrum och sedan för idrott? För vi behöver inte färre hallar i kommunen utan flera.
Men säger ni då, Arenan kommer väl snart att byggas? Hm, tyvärr ligger väl den några år fram i tiden med alla överklaganden som vi läst om i tidningarna.

Låt oss i alla fall behålla Varlaskolans gamla idrottshall till dess den Arenan är byggd!

Roger Nordin
Administratör, Varla InnebandyklubbSENASTE TV-NYHETERNA

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Delad pott på Tingbergsvallen
SPORT 2022-05-26 KL. 14:27

Delad pott på Tingbergsvallen

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa
NYHETER 2022-05-26 KL. 14:00

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa

Misstänkt kvinnomisshandel
BLÅLJUS 2022-05-26 KL. 10:44

Misstänkt kvinnomisshandel

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.