Bygglovskön växer i coronans spår
Väntetiden för bygglov har återigen växt. En orsak är coronan. Nu förlorar kommunen hundratusentals kronor på att man inte kan ta ut avgifter.
– Det har blivit värre under året. Det kom en anhopning av nya ärenden i början av sommaren som vi inte hunnit beta av, säger bygglovschef Hanna Ståhl.
Våren 2016 visade en JO-granskning på en rejäl oordning på byggnadsförvaltningen.
I 11 600 ärenden var det oklart om de var färdigbehandlade, eftersom de inte hade "stängts" på korrekt sätt. Och 700 anmälningar om misstänkta svartbyggen hade under många år bara lagts åt sidan på grund av resursbrist.
Sen dess har man nästan jobbat i kapp ”ärendeskulden”. Men fortfarande återstår några riktigt gamla ärenden.
– Vi försöker beta av de äldsta först, men det finns risk att en del preskriberas, medger bygglovschef Hanna Ståhl.
Samtidigt fortsätter det att strömma in nya anmälningar om misstänkta brott mot bygglovsreglerna; hittills i år handlar om 146 fall.
Trenden sprack
Men den fördröjning som flesta reagerar på är förstås bygglovshanteringen. Förra året var förvaltningen i kapp under en period, men i oktober sprack den fina trenden. Då infördes det nya datorsystemet för ärendehantering. En ”robot” ska göra det enklare att söka bygglov och följa ärendet. Där finns också funktioner med automatiska påminnelser och enklare sätt för grannar att tycka till.
Det gick inte så smidigt att införa som man hoppats. Köerna började åter öka. Det togs nya krafttag, och i början av 2020 var man i kapp igen.
Men sen kom nästa smäll: coronan. När många permitterades blev det tid över för renovering. Bygghandeln har gått på högvarv, och det har i sin tur spillt över på bygglovshanteringen.
– Den puckel av ärenden som brukar komma i mars kom också maj-juni i år, vilket gjorde att vi inte hann undan med dem innan semestrarna. Vi har också fått in fler ärenden under 2020 än under 2019, de flesta är mindre ärenden som uterum och attefallshus, säger Hanna Ståhl.
Många frågor
Att inte alla är helt vana vid hemsnickeri har bygglovsavdelningen också fått känna på:
– Under våren har vi haft MASSA frågor kring vad man får bygga eller inte utan lov. Återigen så tror jag att det beror på att det är många som har gått hemma och tagit tag i sina husprojekt.
Det höga trycket har gjort att väntetiden för ett bygglov i dagsläget ligger på runt 20 veckor, alltså dubbelt så länge som lagen säger. Det i sin tur gör att många får ”billigt” bygglov, eftersom kommunen ger rabatt när det drar över tiden. Tar det över 15 veckor blir avgiften för själva bygglovet noll, däremot så kostar fortfarande byggskedet med tekniska samråd, startbesked och slutbesked.
Bara på senaste byggnadsnämnden drogs det av 56 400 kronor.
– Det kommer att kosta oss flera hundratusen i år, tippar Hanna Ståhl.
Extra resurser
För att hinna i kapp har flera åtgärder satts in.
– Vi har fått extra resurser under hösten, vi har omfördelat resurser internt och vi kan koppla på vår ”robot” på fler och fler moment. Vi försöker också hitta en lösning så man enkelt kan se hur vi ligger till och när man kan förvänta sig sitt bygglov. Vi tänker att det i alla fall är bättre att veta att det tar tid, än att tro att det går på ett par veckor.
Hanna Ståhl hoppas att bygglovshanteringen ska vara ikapp till jul, det vill säga att man då ska klara den stipulerade väntetiden på tio veckor.