Vädret idag
Klart
0°C
Prognos december 12, 2018
dag
Mulet
2°C
 

  Bara dagsböter i kokainhärva

  Knark i motorcykeln, knarkrester i lägenheten, en halv miljon i kontanter på vinden och otaliga spaningstimmar för polisen. Men i tingsrätten dömdes 27-åringen från Kungsbacka bara till dagsböter på 3 000 kronor.

  Tingsrätten dömer ut polisens utredning.  

   

  Som Norra Halland tidigare berättat har spaningsinsatsen mot 27-åringen, Operation Alice, till stor del skötts av länspolisens spaningsgrupp. I hemlighet fotograferades han vid misstänkta narkotikaaffärer, vid ett stort antal tillfällen.

  I en motorcykel som mannen hade parkerad utanför sin flickväns bostad i centrala Kungsbacka, hittades kokain. I lägenheten hittades rester av kokain, samt medel som används för att blanda ut droger, tillsammans med stora mängder zip-påsar, vakuumförpackningsmaskiner och elektroniska vågar.

  I ett vindsutrymme i anslutning till lägenheten hittade polisen även 500 000 kronor i kontanter, gömda i isoleringen.

  Pengarna togs i beslag. På mannens bankkonto fanns 250 000 kronor, tillgångar som man frös. Dessutom hade han smycken och en Rolexklocka till ett värde av nästan 200 000.

  Hans taxerade inkomst under de senaste två åren, är dock inte mer än totalt 58 000 kronor.

  Men tingsrätten ansåg inte att åklagarens bevisning höll.

  – Jag är förvånad över tingsrättens bevisvärdering, om jag ska vara diplomatisk. Jag skickade in överklagandet direkt, säger åklagare Klas Lundgren.

   

  Eftersom 27-åringen endast dömdes för ringa narkotikabrott, 8 gram cannabis som hittades i lägenheten, och inte för grovt narkotikabrott, har han rätt att få tillbaka alla pengar och värdesaker som togs i beslag.

  – Han hade bland annat gömt en halv miljon i isoleringen på vinden, det gör man väl knappast med ärligt tjänade pengar, dem förvarar man väl på banken?, säger Klas Lundgren.

  Om mannen skulle dömas i hovrätten och de gör en annan bedömning av pengarna, kan de på nytt tas i beslag.

  – Om vi någonsin hittar dem igen, säger Klas Lundgren.

   

  27-åringen hävdar att pengarna kommer ifrån att han sålt och köpt guld, spekulerat i bitcoin-valuta, samt vunnit pengar på nätcasino.

   

  Vid ett tillfälle iakttogs 27-åringen när han ska ha sålt närmare 10 gram kokain till en man i Göteborg. Men själva överlåtelsen finns inte på film. Att köparen greps med kokain som hade anmärkningsvärd hög renhetsgrad (samma som narkotikan i motorcykeln), direkt efter att han träffas 27-åringen, kan inte binda honom till försäljningen, anser tingsrätten. ”Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten att den av åklagaren åberopade bevisningen utgör relativt svaga indicier”

  Köparen dömdes däremot till fyra månaders fängelse för narkotikabrott.

  – Det var samma koncentration, det var förpackat på ett sätt som tyder på att det kommer från den misstänkte, de har träffats, han har kokain i motorcykeln, men ändå tycker inte tingsrätten att det håller.

   

  27-åringen dömdes heller inte för kokainet som hittades i motorcykeln som han är registrerad ägare till och hade nyckeln till.

  – En person skulle vittna om hans ekonomi. När det kom fram att personen var död, påstods den döde plötsligt vara delägare i motorcykeln och narkotikan hans, en uppgift som var svår att kontrollera. Det är anmärkningsvärt att tingsrätten köper en sådan invändning tycker jag, säger Klas Lundgren.

  Tingsrätten skriver att den bevisning som åberopats av åklagaren till största del bestått av förhållandevis svaga indicier (…) sammantaget kan tingsrätten konstatera att utredningen i målet genomgående brister i sin robusthet”.

  Åklagare Klas Lundgren var inte ansvarig för ärendet, men har skött överklagandena när ordinarie åklagare har semester.

  – Lagstiftare, riksdagsmän pratar om att man ska ha skärpta straff, högre straffskalor och ta bort ungdomsrabatter. Men i det här fallet har domstolen ställt beviskrav som enligt vår uppfattning går utöver vad som gäller, man har lagt ribban ännu högre tycker vi! säger Klas Lundgren.

   

  Bilden: Kokain hittades i motorcykeln.

  Foto: Polisen

  Josefine Julen
  Reporter & webbredaktör josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   ANNONS

   TYCK TILL:

   Norra Halland jobbar just nu med en artikelserie om pendling. Hur tar du dig till jobbet?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Tisdag 11 december

   kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

   Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

   kl 12–15 Tisdagsträff med julbord i Varlakyrkan. Luciatåg, andakt och julbord. Föranmälan.  

   Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

   Kl 15–19 Julpyssel i Släps församlingshem. Pyssla loss med oss. Gröt, skinksmörgås...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!