Bara dagsböter i kokainhärva

Knark i motorcykeln, knarkrester i lägenheten, en halv miljon i kontanter på vinden och otaliga spaningstimmar för polisen. Men i tingsrätten dömdes 27-åringen från Kungsbacka bara till dagsböter på 3 000 kronor.
Tingsrätten dömer ut polisens utredning.  
Nyheter | 11 Augusti 2018 07:07

Knark i motorcykeln, knarkrester i lägenheten, en halv miljon i kontanter på vinden och otaliga spaningstimmar för polisen. Men i tingsrätten dömdes 27-åringen från Kungsbacka bara till dagsböter på 3 000 kronor.

Tingsrätten dömer ut polisens utredning.  

 

Som Norra Halland tidigare berättat har spaningsinsatsen mot 27-åringen, Operation Alice, till stor del skötts av länspolisens spaningsgrupp. I hemlighet fotograferades han vid misstänkta narkotikaaffärer, vid ett stort antal tillfällen.

I en motorcykel som mannen hade parkerad utanför sin flickväns bostad i centrala Kungsbacka, hittades kokain. I lägenheten hittades rester av kokain, samt medel som används för att blanda ut droger, tillsammans med stora mängder zip-påsar, vakuumförpackningsmaskiner och elektroniska vågar.

I ett vindsutrymme i anslutning till lägenheten hittade polisen även 500 000 kronor i kontanter, gömda i isoleringen.

Pengarna togs i beslag. På mannens bankkonto fanns 250 000 kronor, tillgångar som man frös. Dessutom hade han smycken och en Rolexklocka till ett värde av nästan 200 000.

Hans taxerade inkomst under de senaste två åren, är dock inte mer än totalt 58 000 kronor.

Men tingsrätten ansåg inte att åklagarens bevisning höll.

– Jag är förvånad över tingsrättens bevisvärdering, om jag ska vara diplomatisk. Jag skickade in överklagandet direkt, säger åklagare Klas Lundgren.

 

Eftersom 27-åringen endast dömdes för ringa narkotikabrott, 8 gram cannabis som hittades i lägenheten, och inte för grovt narkotikabrott, har han rätt att få tillbaka alla pengar och värdesaker som togs i beslag.

– Han hade bland annat gömt en halv miljon i isoleringen på vinden, det gör man väl knappast med ärligt tjänade pengar, dem förvarar man väl på banken?, säger Klas Lundgren.

Om mannen skulle dömas i hovrätten och de gör en annan bedömning av pengarna, kan de på nytt tas i beslag.

– Om vi någonsin hittar dem igen, säger Klas Lundgren.

 

27-åringen hävdar att pengarna kommer ifrån att han sålt och köpt guld, spekulerat i bitcoin-valuta, samt vunnit pengar på nätcasino.

 

Vid ett tillfälle iakttogs 27-åringen när han ska ha sålt närmare 10 gram kokain till en man i Göteborg. Men själva överlåtelsen finns inte på film. Att köparen greps med kokain som hade anmärkningsvärd hög renhetsgrad (samma som narkotikan i motorcykeln), direkt efter att han träffas 27-åringen, kan inte binda honom till försäljningen, anser tingsrätten. ”Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten att den av åklagaren åberopade bevisningen utgör relativt svaga indicier”

Köparen dömdes däremot till fyra månaders fängelse för narkotikabrott.

– Det var samma koncentration, det var förpackat på ett sätt som tyder på att det kommer från den misstänkte, de har träffats, han har kokain i motorcykeln, men ändå tycker inte tingsrätten att det håller.

 

27-åringen dömdes heller inte för kokainet som hittades i motorcykeln som han är registrerad ägare till och hade nyckeln till.

– En person skulle vittna om hans ekonomi. När det kom fram att personen var död, påstods den döde plötsligt vara delägare i motorcykeln och narkotikan hans, en uppgift som var svår att kontrollera. Det är anmärkningsvärt att tingsrätten köper en sådan invändning tycker jag, säger Klas Lundgren.

Tingsrätten skriver att den bevisning som åberopats av åklagaren till största del bestått av förhållandevis svaga indicier (…) sammantaget kan tingsrätten konstatera att utredningen i målet genomgående brister i sin robusthet”.

Åklagare Klas Lundgren var inte ansvarig för ärendet, men har skött överklagandena när ordinarie åklagare har semester.

– Lagstiftare, riksdagsmän pratar om att man ska ha skärpta straff, högre straffskalor och ta bort ungdomsrabatter. Men i det här fallet har domstolen ställt beviskrav som enligt vår uppfattning går utöver vad som gäller, man har lagt ribban ännu högre tycker vi! säger Klas Lundgren.

 

Bilden: Kokain hittades i motorcykeln.

Foto: Polisen

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Polisen släppte två unga efter förhör

Blåljus De två personer som i eftermiddags omhändertogs av polis vid en större insats i centrala Kungsbacka har fö...

Nej till skyddsjakt på Hamra golfbana

Nyheter Denna säsong hoppades Kungsbackas golfare få skjuta annat än golfbollar på Hamra golfbana. Men nix pix. Någon skyddsjakt ...

Debatt: Ta oron på allvar

Nyheter Replik på insändare av Charlotte Gärde i NH 19/5–20. Det var otroligt vilka krafter som sätts igång ...