BANDY 2022-12-26 KL. 18:35

Noll poäng i en bra och svängig tillställning

Av John Skoglund

En publikfriare till match bjöd Frillesås och Vetlanda på i årets Annandagsbandy. Frillesås tränare Jesper Larsson var ytterst besviken efter matchen. Främst på de enkla mål de lät Vetlanda göra.

Arkivbild: John Skoglund

Elitserien Bandy: Vetlanda BK – Frillesås BK 6 – 5 (3 – 3)
Annandagsbandy är mer traditionsfyllt än att VM-final i fotboll ska spelas på sommaren och att norrmännen ska vinna alla guld i vinter-OS. Att ta med sig sin lilla väska med valfritt innehåll och klappa sig varm är en tradition väl värd att bevara - trots att det byggs bandyhallar i parti och minut.

Det var 1547 åskådare som sökt sig till hallen i Vetlanda och hemmalaget kom till match fullpumpade med självförtroende efter att slagit Edsbyn borta på Ön innan jul. Frillesås hade däremot nollats hemma av Motala och spelat en trött bandy. Men vad som hänt tidigare spelade ingen roll - idag var det en ny match och i första halvlek visade båda lagen upp en frän anfallsvilja.
– Jag är besviken som följdes av en talande tystnad, blev svaret från Jesper Larsson tränare i Frillesås BK på frågan hur det kändes.

Första halvlek. Frillesås startar direkt från avspel, ordnar hörna som ger skott och en bra räddning av Vetlandas målvakt. Även Linus Jönsson har en bra chans i matchens fjärde minut. Vetlanda får sina chanser i början av matchen genom stundtals hög press och Johannes Gustafsson testas i Frillesås mål och får avvärja halvchanser.
Dryga tio minuter in i matchen tog Markus Kumpouja några snabba skär i mitten av plan, laddade bössan och klippte till en bra bit från mål. Ett helt otagbart skott för målvakten och Frillesås tar ledningen med 0 – 1.

Vetlandas vändning stavades Joakim Andersson, två snabba mål av snabbskrinnaren utan att han behövde använda fart. Plötsligt står det 2 – 1 till hemmalaget. Då kliver Nässjösonen Linus Jönsson in i rampljuset inför sin stora familjefanclub på läktaren och kvitterar till 2 – 2 för Frillesås. Han gled in från högersidan och tog ett skottläge från straffområdeslinjen, otagbart för målvakten. Om Vetlanda gjorde sina mål med smånätt spel så har Frillesås gjort sina med prickskytte.
Mattias Johansson kommer till flera avslutslägen, men oftast blir det något skär för mycket till en sämre vinkel och då svårare att få till en solklar målchans. I sitt sämsta läge, med egentligen ingen vinkel alls, blev det mål från skott och studs via ett ben på en Vetlandaspelare.

Planens gigant, Joakim Andersson ser till att hemmalaget har likaläge 3 – 3 in i halvtidsvilan, och det ska smålänningarna vara glada med.
– I det stora hela gör vi en bra match, men det är konstiga mål som vi släpper vi in. Vetlanda skapar inte så väldigt mycket, men vi är lite nonchalanta och de får lätta mål, säger Jesper Larsson

Ut till andra halvlek märks tydligt att Vetlanda har fått order om att hålla bollen inom laget. Frillesås i sin tur är inte lika aggressiva i sitt försvarsspel. Ledningsmålet kom som på posten för Vetlanda
4 – 3 bollen studsar Vetlanda och Axel Ekholms väg och ytterligare ett litet snopet baklängesmål för Frillesås.
Det tog nio minuter innan Frillesås fick en chans i andra halvlek när Karl Tagesson kom fram och till slut fick en hörna med sig.
Matchen för Frillesås står och gungar timman spelad, och i den 60 minuten får Vetlanda en tvåmålsledning 5 – 3 efter skott utifrån. Frillesås tar timeout.

Först i matchens 18 hörna blev det en bra hörna, och Frillesås reducerade genom Markus Lindholm som gör säsongens andra mål i Elitserien. Det är ett fint hörnmål, där Lindholm står som förste skytt, nästan lite för tidigt och det lurar både försvar och målvakt.
– Kul att den satt, vi övar på lite hörnvarianter och den satt fint, säger Jesper Larsson

Med tio minuter kvar av matchen kvitterar Tero Liimatainen till 5 – 5 och de tillresta supportrarna hörs rejält på de välfyllda läktarna, men bara i en minut.
Det var hemmalagets dag på annandagen, det mesta rullade deras väg och efter Frillesås kvittering så avgjorde de matchen till 6 – 5 och trots att det var tid kvar så kom gamnacken på flera av Frillesås spelare.
– Man kan inte gå bort sig med så många spelare i det läget, det var horribelt, säger Jesper Larsson och avslutar med att säga att han tycker att ett kryss vore rättvist när ändå Frillesås var det bättre laget i stora delar av matchen.

Som i sin helhet var det god idrottsunderhållning och redan på onsdag får Frillesås en ny chans mot Västerås.

0 – 1 (10:04) Markus Kumpouja, 1 – 1 (20:43), 2 – 1 (24.54), 2 – 2 (28.11) Linus Jönsson, 2 – 3 (37.32) Mattias Johansson, 3 – 3 (41.40), 4 – 3 (47.56), 5 – 3 (60.22), 5 – 4 (71.04) Markus Lindholm, 5 – 5 (80.15) Tero Liimatainen, 6 – 5 (81.13)