Vädret idag
Molnigt
4°C
Prognos februari 18, 2019
dag
Moln ibland
7°C
 

Wilhelms hjälteinsats räddade liv

Foto: Mats Ryde

 

Dagen började inte riktigt som Wilhelm Bäckman Winald hade tänkt sig. Han och flickvännens pappa tog båten till Östra stranden i Halmstad för att svalka sig, när de upptäckte en stor rökpelare som steg från vattnet. Då fanns ingen tvekan. Därute fanns det liv att rädda.

 

 

Vad var det som hände?

– Jag var och hälsade på min flickvän i Halmstad. Hon jobbade men jag och hennes pappa Magnus tog båten till Östra stranden för att svalka oss och bada. Vi lade till 100 meter från stranden. Då såg vi mörk rök som steg från vattnet drygt en kilometer från oss.

 

Vad tänkte du?

Wilhelm Bäckman Winald från Särö. Foto: Privat

– Först såg det så smått ut så jag undrade vad det var som brann. Men vi tvekade aldrig utan lättade ankar och körde iväg. När vi kom närmare såg vi att det var en båt som var helt övertänd. Jag blev orolig för jag undrade var besättningen var, men det var skönt när vi såg dem 40 meter bort från den brinnande båten.

 

Vad sa de när ni plockade upp dem?

– Vi frågade om det bara var de två, och det var det som tur var. De hade simmat 15, 20 minuter och var trötta och chockade. Vi gav dem handdukar. Magnus är ambulanssköterska så det var tryggt att ha honom med.

 

När dök räddningstjänsten upp?

– Vi larmade 112 på väg ut till båten, som sa att de redan fått in larmet. Sjöräddningen kom fem minuter efter oss, men de var på väg till ett annat larm och hade sett detta på vägen. De hann bara släcka och åka vidare, och uppskattade att vi hade tagit oss dit och räddat personerna. Vi körde till hamnen där polisen tog över.

 

Hur kändes upplevelsen för dig, var du rädd?

– Inte för mitt eget liv. Men visst var det ett adrenalinpåslag. Det var en annorlunda dag, inte som jag trodde att den skulle starta när jag vaknade på morgonen direkt. Men det var skönt att alla var oskadda. De förlorade sin båt men fick behålla livet, säger han.

Caroline Holmgren
Reporter caroline.holmgren@norrahalland.se 0300-52 13 57

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 8 februari

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 10.30 Sagostund med Allas barnbarn i Sagogrottan på Fyren. 

kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 16 Tjej och gamer? Är du tjej, 12-25 år och intresserad av digitalt, lajv och spelkultur? Välkommen till en kväll där vi...

Läs Mer

Så här funkar eNH!