Annons

Vinnare när kommunen lagar arbetskläder

Istället för att kassera och köpa nytt, har Kungsbacka kommun skrivit avtal med två företag om att reparera arbetskläder som gått sönder.
– Här får saker och ting ett nytt liv. Vi återvinner både saker och människor, säger Lars Person, verksamhetschef på K2C, ett av företagen.

Jobb & Pengar | 15 September 2020 14:55

Det började med cyklar, sedan blev det second hand butik och sömnad. Nu hör också skrädderi till tjänsterna på K2C. Tidigare i augusti tog man ett steg vidare i verksamheten genom att skriva avtal med kommunen om att reparera deras arbetskläder. Anna Gabrielsson, sömmerska, Mahmoud Mohammed, skräddare och Lars Persson, verksamhetschef.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Arbetsintegrerande sociala företag

Kan bedriva olika sorters näringsverksamhet, både varor och tjänster.
Har som övergripande syfte att integrera människor i samhälle och arbetsliv.
Arbetsintegrerande socialt företag ska allltid:
• Tillhandahålla tjänster som arbetsträning, sysselsättning, praktik, rehabilitering med mera till Arbetsförmedlingen, kommuner och andra offentliga aktörer och får ersättning för detta.
• Sälja varor och tjänster till kunder. Det kan handla om caféverksamhet, odling, syarbete, biltvätt, hotellverksamhet kontorstjänster eller andra verksamheter som de anställda har kunskap om.
• Vara organisatoriskt fristående, det vill säga drivas i form av ett eget företag. Aldrig ägas av exempelvis en kommun.
• Skapa delaktighet för medarbetarna genom ägande, avtal eller liknande.
• I huvudsak återinvestera sina vinster i den egna eller liknade verksamhet.

Källa: Tillväxtverket

Det nytecknade avtalet med Kungsbackabaserade 2KC och företaget Repamera, som kan beskrivas som skrädderi på postorder, är en del i kommunens satsning på hållbar konsumtion och att återanvända, underhålla och laga istället för att köpa nytt.

För K2C innebär avtalet en stabil grund att fortsätta arbeta framåt.

Verksamheten startade våren 2017, efter att Lars Person hört talas om ASF, arbetsintegrerat socialt företag. Han bestämde sig för att testa, efter att ha varit egenföretagare i 25 år.

– Jag hade tänkt arbeta med vågar, som jag gjort i mitt gamla företag. Sedan var jag på ett studiebesök på en ASF-verksamhet i Falkenberg där de sålde cyklar och tänkte att det är klart det är det företaget skulle göra! Cyklar är ju som livsmedel, alla behöver en.

Vinsten återinvesteras

Lars Peterson drog igång ett samarbete med Arbetsförmedlingen om placering av personer med långtidsarbetslöshet som behövde komma ut och arbetsträna. Allt eftersom har verksamheten fått bättre snurr och all vinst återinvesteras i företaget som i dag har 13 anställda (alla tidigare långtidsarbetslösa), vid sidan av placeringarna från Arbetsförmedlingen.

– I somras blev vi också certifierade som ASF-verksamhet. Det finns bara omkring 25 certifierade i hela Sverige, säger Lars Person.

Skrädderiavdelning

Sedan drygt ett år tillbaka har man också en skrädderiavdelning vid sidan av cykelverkstaden  och second hand-butiken.

– Vi fick en skräddare från Syrien som arbetstränade här och han var så duktig att vi bara inte kunde släppa honom, säger Lars Person.

Vid sidan av skräddaren Mahmoud Mohammed leder Anna Gabrielsson, som har mångårig erfarenhet som sömmerska, en sömnadsavdelning med 15 personer. Där sys det både om och nytt, till privatpersoner och nu från månadsskiftet åt kommunen.

– Jag är ju rätt kort och rund, men har aldrig haft så välsittande skjortor som nu, när Mahmoud tar hand om dem, säger Lars nöjt och stryker handen över magen.

Begagnade symaskiner

Man syr även upp till exempel båtkapell och dynor. Då får kunderna ta med egna tyger. Vid byten av till exempel dragkedjor använder man sig av nytt material. I övrigt försöker man så långt det bara går använda sig av begagnade material, antingen sådant som skänkts eller köpts på till exempel Röda Korset. Därifrån kommer till exempel alla tyger som används när man syr väskor till cykelkorgar, som säljs i den egna butiken.

– Alla symaskiner vi använder är också begagnade. Vi har avtal med kommunen och på alla återvinningscentraler går det att lämna in både cyklar och symaskiner som vi sedan får och reparerar, säger Anna Gabrielsson.

Få kläder återvinns

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tidsbokning och max två besökare på äldreboenden

Vård Klockan tio idag bjöd kommunen in till pressträff för senaste informationen om hur covid-19 påverkar verksamheten. ...

Utredning om producentansvar snart klar

Jobb & Pengar Sverige ska införa ett system med producentansvar för textilåtervinning. Det är en av punkterna i Januariövenskommelsen ...

Röda Korset försöker ge kasserade kläder längre liv

Jobb & Pengar Varje år lämnas det mängder med kläder och andra textilier till Röda Korset second hand i ...
Annons