Annons

Vindkraften byggs ut med stormsteg

Vindkraftsutbyggnaden går framåt med stormsteg. Vindkraften står idag för drygt 16 procent av den totala elproduktionen. I Kungsbacka är utvecklingen mer blygsam än på riksplanet. Vår kommun kan dock stoltsera med den största procentuella ökningen av antalet vindkraftverk i länet.

Politik | 03 Maj 2021 11:48

Vindkraften blir allt viktigare för vår elförsörjning.

FOTO:

Så många vindkraftverk har kommunerna

Laholm: 104
Falkenberg: 82
Halmstad: 23

Hylte: 21
Varberg: 18
Kungsbacka: 13

Halland: 261
Riket: 4 333

Vindkraften blir allt viktigare för vår elförsörjning.Allt fler och starkare vindkraftverk har ökat den svenska vindkraftsproduktionen med hela 450 procent de senaste tio åren. I Halland går utvecklingen långsammare. Här har produktionen ”bara” ökat med 310 procent det senaste decenniet. Allt enligt en kartläggning som gjorts av nyhetsbyrån Siren.

13 verk i Kungsbacka

Totalt fanns 4 333 vindkraftverk i Sverige vid utgången av 2020. 261 av dem står i halländsk jord och 13 av dem finns i Kungsbacka kommun.

Flest ”vindsnurror” i länet (104) har Laholm. Men starkast verk har Falkenberg, där kommunens 82 vindkraftverk ger en effekt på 173 megawatt.

Största utbyggnaden

Trots att Kungsbackas betydligt färre vindkraftverk (13) också ger mindre effekt (36 megawatt) är det dock i vår kommun som vindkraftsutbyggnaden, relativt sett, varit störst under det senaste decenniet, med ett plus på 325 procent. Den totala vindkraftseffekten har genomgått nästan samma utveckling, med en ökning på 450 procent.

Bara Halmstad har en starkare regional vindkraftsutveckling med en effektökning på 550 procent.

Kommuner sticker ut

Länets två starkaste vindkraftskommuner är Falkenberg och Laholm. Där har inte bara antalet vindkraftverk ökat stort det senaste decenniet, med 34 respektive 39 anläggningar. Med en effekt på 173 respektive 170 megawatt är de också de två Hallandskommuner som har högst vindkraftskapacitet. Kungsbacka ligger en bra bit efter, med sina 13 vindkraftverk och totalt 36 megawatt.

Fem procent halländskt

Den totala effekten hos Sveriges 4 333 vindkraftverk uppgår idag till 10 084 megawatt och tillsammans producerar de 27 526 GWh el per år. 1 311 GWh står de 261 halländska vindkraftverken och deras 499 megawatt för.

Den halländska vindkraften står därmed för cirka 5 procent av landets vindkraftsproduktion.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ingen fågeldöd vid Iglasjön

Miljö och natur För fem år sedan byggdes vindkraftparken vid Iglasjön trots protester från ornitologer. Nu visar de första ...

Kommunalråd kritisk till vindkraftsatsning

Politik Regeringen vill slopa det kommunala vetot när det gäller utbyggnaden av vindkraft. Detta skulle få fler att investera ...

Kraftig ökning av vindkraft - men i Halland är det stiltje

Jobb & Pengar Antalet vindkraftverk har tredubblats på tio år i Sverige, men i Halland har det stannat av. Det finns numera 4 000 vindkraftverk ...
Annons