Annons

Vildsvinsköttet hamnar inte på våra tallrikar

Vildsvin är inte bara ett problem, djuret är även klimatsmart mat. Men trots att det skjuts allt mer vildsvin är det i stort sätt omöjligt för konsumenter i Kungsbacka att köpa lokalt kött. En orsak är den krångliga kötthanteringen. Men nya förslag kan göra att det snart blir enklare.

Nyheter | 02 December 2019 07:12

7 821 vildsvin sköts i Halland förra året enligt Svenska jägareförbundets statistik, vilken är fler än det har skjutits på många, många år. Men de som fälls här hamnar sällan på den gemene kungsbackabons tallrik.

– Den större delen av vildsvinsköttet går till jägarna själva eller delas upp inom jaktlagen. Sedan går en del till vilthanteringsanläggningar, men det är bökigt att ta köttet dit. Det är fler regler gällande vildsvin än för till exempel rådjur eller älg. Sedan ligger de närmaste anläggning från Kungsbacka i Hylte eller Halmstad, säger Magnus Stolpe, ordförande för Svenska jägareförbundet i Kungsbacka.

Går det att köpa kött från Kungsbackas jägare?

– Det är svårt. Som reglerna ser ut i dag får man inte ens ge kött till sin granne.

Att det är krångligt att göra sig av med köttet tror han kan bidra till att det inte skjuts fler svin.

– I dag kan normala jägare skjuta två, tre vildsvin och sedan är hans box full, säger Magnus Stolpe.

Magnus Stolpe, ordförande Jägareförbundet Kungsbacka.Foto: Privat

Nya förslag ska förenkla

Den här problematiken finns inte bara i Kungsbacka, utan i hela Sverige. Därför har Livsmedelsverket, på uppdrag av regeringen, tagit fram förslag på hur systemet kan förenklas.  Myndigheten föreslår bland annat att jägare ska kunna gå en utbildning och därefter själv få sköta kötthanteringen och sälja det direkt till konsumenten, men då begränsat till fem vuxna vildsvin eller sju årsungar per år. Jägare föreslås även få en skottpeng för inlämnat djur till vilthanteringsanläggningarna. Andra förslag handlar om hur man vill öka efterfrågan på köttet genom marknadsföring.

– För många konsumenter är det främmande att äta vildsvinskött och man vet inte hur det ska tillagas. Det finns ett behov av att öka kunskapen hos konsumenterna, säger Arja Helena Kautto, projektledaren på Livsmedelsverket.

Avskjutningen kan öka

Livsmedelsverkets förslag har skickats ut på remiss och ska nu finjusteras innan det lämnas in till regeringen. Enligt Arja Helena Kautto skulle de nya förslagen kunna bidra till att det avskjuts fler vildsvin i Sverige.

– Det finns inga enskilda åtgärder som gör att avskjutningen ökar. Men de här förslaget gör att det inte finns någon propp i det här steget. Vi ser att det finns en möjlighet att avskjutningen kan öka.

Magnus Stolpe hoppas att de nya förslagen ska träda i kraft.

– Det vore kanon. Det är det här vi har lobbat för väldigt länge.

Tror du att det finns en efterfråga för köttet i Kungsbacka?

– Närmare nu än någonsin tror jag att det kan finnas en marknad för det Nu är det en del som bara tänker på problem när man tänker vildsvin. Men det är bra mat. Det blir inte mer klimatsmart än vilda djur, säger Magnus Stolpe.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lång fasta för gamla

Vård När nattfastan mättes för gamla med risk för undernäring visade det sig att knappt hä...

Vildsvin dödade hunden Anna

Blåljus När Ginger Oldfors släppte ut sin hundar i trädgården blev det ett väldigt liv. En ...

Minns du nyhetsåret?

Nyheter Minns du nyhetsåret 2019?   Det saknades inte dramatik under nyhetsåret 2019. Ett skelettfynd i en husbil, ett skelett på ...
Annons