Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

Vilda bebins tecknare prisas

Konstnären, illustratören och författaren Eva Eriksson tilldelades på onsdagen Region Hallands kulturpris 2016 på 75 000 kronor. 

Motiveringen lyder: Eva Eriksson har genom sitt konstutövande gett barn och unga en självklar till- och ingång till konstnärlig upplevelse av högsta kvalitet. Genom illustrationer i många av de bästa barnböckerna som skapats har flera generationer barn – och deras föräldrar – fått en inblick i en värld där lekfullhet och perspektivförskjutningar paras med allvar och respekt för allas lika värde.

– Vilda bebin, Max, och Lilla syster Kanin är några av de särpräglade figurer som Eva Eriksson skapat, säger Mats Eriksson, regionstyrelsens ordförande. I ”Malla cyklar” känner vi igen miljöer från Evas födelsestad Halmstad. Där hittar vi både Norre Katts Park och Rotundan. 

Eva Eriksson föddes i Halmstad 1949. Som 19-åring flyttade hon till Stockholm för att utbilda sig. Hon är utexaminerad både från Konstfacks textilutbildning samt dess teckningslärarlinje. Debuterade gjorde hon 1977 med ”Blåsjöbarna i Vilda Västern” (text: Björn Nordström och Jonas Sima) och under åren har hon medverkat i över 40 böcker.
Hon har skrivit och illustrerat egna böcker – såsom böckerna om Bella och Gustav, ”Malla handlar” och ”Malla cyklar”, men hon har även arbetat tillsammans med en rad av Sveriges mest betydande barnboksförfattare, till exempel Barbro Lindgren (Max och Vilda bebin), Ulf Nilsson, Ulf Stark, Eva Bexell och även vuxenförfattaren Gun-Britt Sundström. Hon har suttit i Svenska barnboksakademien på stol nummer 1 och tilldelats en lång rad priser, till exempel Elsa Beskow-plaketten, Astrid Lindgren-priset och Ottilia Adelborg-priset. Fakta om priset
Region Halland delar årligen ut kulturpris till personer som gjort framstående insatser inom kulturlivet, och som har anknytning till Hallands län. Genom priset vill Region Halland uppmärksamma konstnärlig kvalitet och förstärka konstnärlig skaparkraft.

 

Foto: Wikipedia

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!