Annons

Viktigt att satsa på kulturen

Debatt | 13 Januari 2021 16:00

Varför inte en kulturplatå istället för parkeringshus?

FOTO: Pixabay

PLANARKITEKTERNA I Kungsbacka föreslår ett lika högt parkeringshus till som det ”nya” vid Kungsgatan, för att underlätta besök i staden och handeln. Varför inte istället bygga en Kulturplatå där Alléskolan och Konstens Hus ingår? Inser Kungsbackas politiker vikten av kulturella satsningar?
 
Kungsbacka kommun närmar sig 100 000 invånare. Skellefteå med förväntat 85 000 invånare år 2030, tog tag i frågan om vad kultur betyder. En så stor befolkning kräver en ökad kulturell satsning, varför Sara Kulturhus, ett 20 våningar högt trähus nu byggs i kombination med ett hotell. Frågan är om politikerna i Kungsbacka kan se sprängkraften i att satsa på en Kulturplatå i kvarteret Ejdern? Tänk er hembygdsmuséet, teatergrupper, fria konstutövare och Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV) tillsammans i Alléskolan!
 
KULTURHUSET FYREN invigdes 1994. Efter rejäl nedbantning togs beslutet om Fyren med endast en rösts majoritet i kommunfullmäktige! Lek med tanken att Fyren inte hade funnits idag!
Norra Hallands Konstförening har sedan några år förslagit ett Konstens Hus i kombination med ett hotell i kvarteret Ejdern. Det ska vara lättillgängligt och till för ”alla”, gamla, unga och funktionshindrade. Det är vad Kungsbacka behöver!
Att Kungsbacka Konsthall idag kan ta emot internationell konst, vilket anges på kommunens hemsida, är i praktiken en omöjlighet. Vilket försäkringsbolag går med på detta? Konstens Hus ska kunna visa inte bara lokal, regional och nationell konst utan även internationell konst. Med en ny väl genomtänkt byggteknik, kan Konstens Hus byggas för flexibel användning utan alltför stora kostnader.
 
FINNS INTRESSE i kommunen för en Kulturplatå i kvarteret Ejdern kan ett flertal sponsorer bli intresserade. Även ett regionalt och statligt stöd kan då förväntas.
Det handlar om att inse att ”Kultur kan rädda liv”. Till Norra Hallands Konstförenings digitala årsmöte 2021 den 24 januari kommer inbjudna konstkritiker att samtala om hur hälsoläget kan förbättras genom kultur/konstupplevelser.
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Konst och kultur har lyst med sin frånvaro i kungsbacka kommun i urminnes tid. Det vore på tiden om kungsbacka kommun höll i mer event och liknande eftersom det inte finns något att göra i kungsbacka förutom att shoppa. Obs. Bilden i artikel gav mig en hjärtattack. Hoppas verkligen inte det är blod!

Läs Även

Sjuksköterskor sökes för covid-vaccination

Vård Kungsbacka kommun söker personer med sjuksköterskeutbildning för att förstärka det team som jobbar med vaccination ...

Debatt: Gör järnvägsbron vid Inlag säker

Debatt Angående bron över järnvägen vid nya Willys, Inlagsleden. Ska det behöva hända en allvarlig olycka ...

Kommunen öppnar verksamheter för unga igen

Vård Idag öppnar kommunen upp för verksamhet inomhus för barn och unga. Även daglig verksamhet öppnar igen. Idag, må...
Annons