Annons

"Vi ska inte spara på de svaga"

De tuffa besparingsplanerna för Individ- och familjeomsorg klubbades av nämnden på torsdagen. Men varje åtgärd ska följas av en riskanalys. Och man begär dessutom att kommunledningen slopar det stora underskottet.

– Det blir helt omöjligt att spara in, säger nämndens ordförande Kalle Påsse Sundvall.

Vård | 21 Februari 2020 14:54

Som Norra Halland tidigare berättat har Individ- och familjeomsorg fått direktiv att på två år komma till rätta med sitt skenande budgetunderskott. Förra året gick nämnden 33,4 miljoner back, och även årets budget kommer att spricka.

En konsultrapport visar att förvaltningens kostnader på flera områden ligger högre än motsvarande kommuner, och att det finns möjliga rationaliseringar inom administrationen. Besparingslistan slutar på 50 miljoner.

Hårda protester

Ett par av förslagen har redan väckt hårda protester. Det handlar bland annat om färre personal i daglig verksamhet som sparar 7 miljoner, och 5 miljoner mindre på läger och korttidsverksamhet för funktionshindrade.

Inför mötet har det pågått en intensiv diskussion för att nå en bred överenskommelse, berättar ordförande Kalle Påsse Sundvall.

– Vi gick också med på ett tillägg från Socialdemokraterna så att de kunde ställa sig bakom planerna (att-sats fem).

Fem punkter

Sverigedemokraterna ville utreda förslaget närmare, men övriga partier ställde sig bakom följande fem att-satser:

Att anta åtgärdsplanens tio punkter för att nå en budget i balans och därmed nå en nettokostnadsavvikelse på noll

Att arbetet med åtgärdsplanen skall åtföljas av risk- och konsekvensanalyser med syfte att belysa konsekvenserna för individer, egen förvaltning med medarbetare samt eventuella överskjutningseffekter till andra nämnder/förvaltningar

Att uppmärksamma Kommunstyrelsen att arbetet med åtgärdsplan samt risk- och konsekvensanalyser avseende överskjutningseffekter måste ske i bred samverkan

Att åtgärdsplanen skall kontinuerligt följas upp av nämnden

Att fortsätta arbetet med översyn och effektivisering av befintlig administration och kompetensförstärkning av nyckelfunktioner

 – Vi måste följa arbetet noga, så att inte en besparing hos oss poppar upp som en kostnad på en annan förvaltning. Det krävs ett brett samarbete, säger Påsse Sundvall.

Han hävdar att tanken är kostnaden ska minska genom effektivitet.

– Vi ska inte spara på de svaga. Och ingen behöver sägas upp, volymökningar de kommande åren gör att alla anställda behövs.

– Vi förstår att åtgärdsplanen väcker oro, men vi är noga med att påpeka att detta kan ta flera år att genomföra. Det är komplicerat och avhängigt av så många faktorer.

En sådan faktor är till exempel att det saknas förhållandevis ”billiga” servicelägenheter. Däremot finns det ett överskott på dyra gruppbostäder. Mellanskillnaden tvingas IF idag betala.

– Vi måste bli bättre i vårt samarbete med Service för att fram rätt typ av bostäder.

Besparing på läger har väckt ilska?

– Som jag har fått till mig är våra kostnader högre där än för jämförbara kommuner. Men ingen som enligt LSS har rätt till läger eller korttidsvistelse ska bli utan. Däremot finns det delar som vi kanske inte ska betala – ingår till exempel 90 000 kronor i inträde till Liseberg i vårt uppdrag?

– Och tänk om vi kan spara mer på boendet – då kanske vi inte behöver gå så långt när det gäller läger.

Men besparingarna får inte fullt utslag på ett år, inte heller på två år. Byggen tar till exempel lång tid. Under tiden fortsätter underskotten att växa.

– Vi ligger redan 33,4 miljoner back från förra året, och vi klarar inte budgeten i år. Vi har skickat en skrivelse till kommunstyrelsen att vi vill slippa betala underskottet. Det blir helt omöjligt att spara in även det, det skulle motsvara 100 tjänster rakt av, säger Kalle Påsse Sundvall.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lyckad drive-in-modevisning

Jobb & Pengar – Det här hade jag aldrig kunnat tro. Det är nästan så tårarna trillar! Det var rusning nä...

Fram med möbler och klocka!

Nyheter Klockan två i natt förlorar vi en timme igen. Det är alltså dags att ställa om till sommartid. ...

Tänd hoppet med släckta lampor

Politik I kväll lördag uppmanas vi att släcka lamporna när det återigen är dags för Earth ...
Annons