Annons

”Vi lever år för år”

Mycket har fallit på plats för Kungsbackas nya kvinnojour. Nu har de lyckats ordna både skyddat boende och hemliga adresser där kvinnor kan bo. Men en knaper ekonomi skapar fortfarande en stor ovisshet om framtiden.
Nyheter | 19 Maj 2019 11:00

Linda Dyhre, grundare till Kungsbacka kvinnojour, har massor med drömmar om hur hon skulle vilja utveckla kvinnojouren. : Julia Sandstén Vikberg

 

Mycket har fallit på plats för Kungsbackas nya kvinnojour. Nu har de lyckats ordna både skyddat boende och hemliga adresser där kvinnor kan bo. Men en knaper ekonomi skapar fortfarande en stor ovisshet om framtiden.

 

I mars premiärvisades dokumentären om Josefin Nilsson, som skildrar artistens tidigare kärleksförhållande med en man som dömdes för misshandel och hot mot henne. Efter det började telefonen ringa oftare än vanligt hos Kungsbacka kvinnojour.

– Det var inte bara hos oss. Flera kvinnojourer märkte att det var fler kvinnor som hörde av sig efter dokumentären. Jag tror att kvinnor har suttit hemma i sin soffa och sett den och tänkt; det där är ju jag, säger Linda Dyhre.

Hon är grundaren till den nya kvinnojouren i Kungsbacka som startade 2016, året efter den gamla la ner. Hon berättar att hon startade den nya utan några resurser. Därefter har den byggts upp, bit efter bit. En telefon, ett bidrag, en lång tid med att hoppa runt mellan olika kontorslokaler som jouren fick hyra som tillfälliga samtalslokaler fram till att de förra åren äntligen fick en fast lokal. Nu har de även lyckats ordna ett skyddat boende för fyra kvinnor, med barn och husdjur, och hemliga adresser som kan erbjudas till kvinnorna efteråt.

– Vi har vissa personer som vi kan ringa om vi behöver lägenheter. Det är viktigt för kvinnan i fråga att bygga upp sitt liv igen och det kan hon inte göra i ett skyddat boende, säger Linda Dyhre.

 

 

Mycket har alltså fallit på plats för jouren. Men fortfarande har de inte den stabila ekonomin som skulle behövas.

– Vi har väldigt lite resurser. Som det ser ut nu har vi bara pengar för att ha kvar vårt skyddande boende fram till årsskiftet. Vi lever år efter år. Det är en ständig oro över att inte kunna finnas kvar nästa år. Vi får jaga bidrag hela tiden.

Linda Dyhre har nu jobbat med kvinnojouren ideellt i drygt tre år och hon ser att den behövs i Kungsbacka.

– Det finns mycket dolda problem i kommunen som folk inte vill erkänna. Kvinnofridsbrott sker bakom lyckta dörrar.

 

Läs hela artikeln i Norra Hallands papperstidning. 

Skaffa Norra Hallands app här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Klart för skolstart hos Västtrafik

Trafik Läget inför skolstarten är under kontroll i Kungsbacka. Kollektivtrafiken är coronasäkrad. Det meddelar Västtrafik ikväll....

Debatt: Hur kan man tillåta mopedbilar?

Debatt Efter krocken mellan en polisbil och en mopedbil i Stockholm söndag morgon kan man inte undgå att reflektera över ...

Elfel skapar förseningar i tågtrafiken

Trafik Tågtrafiken dras just nu med förseningar. Orsaken är ett elfel.Felet, som gav sig till känna klockan 16.56, ...
Annons