NYHETER 2020-03-13 KL. 06:50

Vårpigga ormar vaknar till

Bristen på vinter gör att ormarna redan har börjat röra på sig.
I helgen stötte Charlott Johansson på en huggorm på stigen ner till stranden vid Rågelund mellan Vassbäck och Frillesås.
– Det är tidigt, men den första rapporten om huggorm i Sverige i år kom redan i januari, säger Daniel Roth, zoolog på Universeum.

Vårpigga ormar vaknar till
Den milda vintern gör att ormar redan nu kan kravla fram varma dagar. I helgen mötte Charlott Johansson den här huggormen i Rågelund.

TV-klipp och nyheter



Ormarnas sovvanor styrs av vädret. När det börjar värma på lite grann, som i lördags, kryper de fram för att lägga sig i solen och öka kroppstemperaturen ännu lite mer.
– De behöver får viss kroppstemperatur för att få igång sina kroppsfunktioner, så att de klarar av att jaga och sedan smälta maten, säger Magnus Gelang, intendent på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Somnar om


Lördagens värme höll ju inte i sig många timmar, så det mest troliga är väl att ormen på stigen kröp tillbaka till sitt skrymsle och somnade om igen. Det är inte heller några problem för dem att somna om. Problemen kan uppstå om de vaknar och går tillbaka i dvala allt för många gånger.
– Ormar och andra djur som går ner i dvala gör det ju för att spara energi. Att vakna till tar en del energi och så här på vårkanten har deras reservlager börjat ta slut. Om de håller på och förlorar mer energi än de har kvar, då överlever de till slut inte längre. Och även om de överlever kan det innebära problem med fortplantningen, att ormarna helt enkelt låter bli att föröka sig det året, säger Magnus Gelang.
Till skillnad från snoken, som lägger ägg och gärna gör det i till exempel komposter som är naturligt varma, kläcks huggormens ungar inne i kroppen och ungarna föds sedan levande fram i augusti, september. Parningsperioden är normalt sett i april, maj, men också i det fallet följer ormen temperaturen mer än almanackan, så det kan mycket väl bli tidigare i år.

Fridlysta


Ormar delar många gånger folk i två läger, och att hitta en orm på tomten är för många den värsta mardrömmen. Alla groddjur och ormar är fridlysta i Sverige, men det finns ett undantag vad gäller orm: man får fånga in den och flytta från den egna tomten.
– Om det inte är möjligt att flytta huggormen får man i undantagsfall också döda den. Men då ligger bevisbördan, att visa varför det var helt omöjligt att flytta den, på dig.
Om man flyttar en orm bör man se till att lägga den i en säker behållare med lock och släppa ut ormen igen några kilometer bort. Vill man inte ha den på tomten är annars bästa rådet att göra trädgården så ogästvänlig för orm som möjligt, se till att ta bort rishögar och stenrösen.
– Man ska vara försiktig och ta också vår huggorm på allvar. Den har ett komplext gift, den kan ge allergiska reaktioner med kaoseffekt, säger Magnus Gelang.
Vara rädd för den, tycker han däremot inte att man ska vara.
– Nej. Ser du en huggorm, stanna istället upp och låt dig fascineras av den. Fascination är bästa boten mot rädsla.

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.