Annons

Varningen: värmen har satt fart på giftalgerna

Den senaste värmeböljan har fått giftalgerna längs vår östra och södra kust att slå ut i full blom. Snart kan den toxiska blomningen nå även Västkusten. Då gäller det att ha koll, framförallt på barn och husdjur.

Vård | 30 Juni 2020 20:04

Än blommar de inte. Men snart kan algerna bli ett problem även på Västkusten. Då gäller det att ha koll på sina barn – och sin vovve.

FOTO: Pixabay

BADA SÄKERT

Undvik all kontakt med vatten som inte är lika klart som det brukar vara, vars yta täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som ser ut som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna ”gryn” som liknar mycket små barr.

Kontrollera att du kan se dina fötter när vattnet når dig upp till knäna. Om du inte ser botten på 0,5-1,0 meters djup och när vattnet ser ut som ovan beskrivet ska du varken dricka av det eller bada i det.

Tänk på att barn och djur är högriskgrupper! Låt varken barn eller djur vistas på stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap (till exempel hundar, får, kor och hästar). Kontakta läkare eller veterinär om någon – vuxen människa, barn eller djur – visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.

Använd aldrig vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller till matlagning! Många alggifter är värmestabila. De går därför inte att koka bort.

Källa: 1177.se

Högsommarvärmen har gjort sitt intåg ovanligt tidigt i år. Den nyss avslutade värmeböljan har inte bara fått oss att desperat att söka oss till stränderna för att svalka både oss själva och våra överhettade hundar. Den har även fått giftalgerna i våra vatten att slå ut i full blom – betydligt tidigare än vi är vana vid.

På väg mot Västkusten

Än så länge är det främst på Öst- och Sydkusten som den giftbemängda algblomningen ställer till problem. Men bältet med blommande alger har redan rundat vår sydligaste udde och är nu även på väg att inta Västkusten.

Giftalger, eller blågröna alger som det egentligen är fråga om, kan innehålla cyanobakterier som kan göra dina barn och framförallt din hund mycket sjuka.

Lever- och njurskador

Vi människor får oftast hud- och ögonbesvär, huvudvärk, illamående och diarré när vi får i oss cyanobakterier. Vid allvarligare förgiftning kan vi även få feber och muskelvärk. I värsta fall kan förgiftningen ge leverskador och njurskador.

Därför ska man alltid ringa 1177 för att få sina symptom bedömda om man tycker att besvären känns oroande.

Hundar mest utsatta

Allra känsligast för giftalger är våra husdjur och av dem brukar hundarna vara mest utsatta. De tar sig ju gärna ett dopp och dricker ur öppna vattendrag när de blir för varma.

Får hunden i sig cyanobakterier börjar den oftast kräkas och får diarré. Men i högre koncentrationer kan giftet ge allvarliga leverskador, kramper och svåra andningsproblem. Vill det sig riktigt illa kan hunden till och med dö.

hund, badar, vatten, labrador,
Husdjur är extra känsliga för alggift. Särskilt utsatta är våra hundar. FOTO: Svedea

Kräver intensivvård

Algförgiftning hos hund går inte att bota. Men om behandling sätts in tidigt kan man förhindra att hunden dör eller tar allvarlig skada. Tillståndet är dock så allvarligt att de flesta hundar som drabbas behöver intensivvårdas med övervakning.

Det gäller alltså att ha koll på giftalgernas utbredning – innan man bestämmer sig för att låta hunden kasta sig i böljan den blå. Information om vattnets kvalitet vid våra största badplatser finns hos Havs- och vattenmyndigheten. Aktuell utbredning för giftalger presenteras av SMHI.

Viktigt att veta

Att man vet vad som kännetecknar en algförgiftning är naturligtvis också av yttersta vikt. Hos försäkringsbolaget Svedea listar man några viktiga kom-ihåg inför sommarens hundbad.

Symptom på algförgiftning du ska vara uppmärksam på:

 • Illamående
 • Kräkningar
 • Diarré
 • Vinglig gång
 • Bleka slemhinnor i framförallt munnen
 • Andningsproblem
 • Kramper

Drabbas din hund av något av ovanstående efter er badtur eller efter att den druckit ur ett vattendrag där giftalger kan förekomma ska du omedelbart uppsöka veterinär. Ring och tala om att du är på väg, så att veterinären kan förbereda behandlingen. Varje minut är viktig.

Så här förbereder du dig inför den varma badturen:

 • Håll koll på algläget via SMHI:s algblomningskarta
 • Ta med färskt dricksvatten
 • Skölj av hunden med rent vatten om den badat i ett område där det kan finnas giftalger
 • Uppsök veterinär om hunden visar symptom på illamående efter att den badat eller druckit
 • Läs på om algförgiftning, hos exempelvis First Vet
 • Se upp med risken för överhettning
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Barnen drabbas när corona slår ut ekonomin

Jobb & Pengar Allt fler svenska barn växer upp med minst en vårdnadshavare som har skulder hos Kronofogden. I Kungsbacka är ...

Kul för barn med spring i benen

Nyheter I sommar satsar Kungsbacka kommun på att sätta sina yngsta och äldsta invånare i rörelse. 48 ungdomar har ...

Hårda vindar och höga vågor - men inte alla skyr ett dopp

Nyheter På måndagskvällen gick det kraftig sjögång vid kusten - till somligas förtjusning. Nu lugnar det ...
Annons