NYHETER 2020-06-25 KL. 09:05

Värmeböljan riskerar slå mot redan utsatta äldre

Temperaturen ska dra sig mot närmare 30 grader under senare delen av veckan.
Inom äldreomsorgen jobbar man nu för fullt för att hantera värmen, mitt under pågående pandemi.

Värmeböljan riskerar slå mot redan utsatta äldre
En blöt handduk runt nacken eller huvudet är ett sätt att sänka kroppstemperaturen om det blivit för varmt.

TV-klipp och nyheter



En värmebölja kan vara farlig i sig, om man är gammal eller på annat vis skör. I år får man lägga till covid-19 och risken för ökad smittspridning, när de höga temperaturerna ska hanteras.

Tidigare år har fläktar för att cirkulera luften varit ett givet sätt att försöka få ner temperaturen. På vård- och omsorgsboenden har man också satsat på att kyla ner vissa rum, där fler personer sedan samlats. Inget av de alternativen fungerar i år.

– Vi jobbar för fullt med den här frågan just nu, säger Lillemor Berglund, förvaltningschef Vård och omsorg.

Förhöjd kroppstemperatur


Redan i förra veckan gick man ut och påminde enhets- och verksamhetschefer inom både boende och hemtjänst om de rutiner för hur man hanterar värmeböljor som redan finns i kommunen. Där handlar det bland annat att om att personalen ska hålla extra koll på symptom som förhöjd kroppstemperatur, ordna svalka och se till att de äldre får i sig tillräckligt med vätska.

– Det är också viktigt att behålla salthalterna i kroppen genom vätskeersättning, säger Lillemor Berglund.

Det finns en påtagligt ökad risk för hälsoproblem, om inomhustemperaturen landat på över 26 grader, tre dagar i rad.

Ser över fastigheter


För att försöka lösa läget med värmen på älderboenden jobbar just nu kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska tillsammans med enheterna för vårdhygien och smittskydd på Region Halland, för att minska risken för att droppsmitta sprids.

Fastighetsansvarig på Vård och omsorg arbetar också tillsammans med kommunens fastighetschef för att hitta andra lösningar att hålla nere temperaturen i fastigheterna.

– Det handlar till exempel om att sätta in fler AC-anläggningar, vem som ska köpa dem och se hur de fungerar med den övriga utrustningen i fastigheterna, utan att riskera att slå ut strömmen. De jobbar för fullt, säger Lillemor Berglund.

Även kommunens socialt ansvariga samordnare samt HR-avdelningen är inkopplad i arbetet med att hantera de värmeböljor som kan uppstå under sommaren. För den senare avdelningen handlar det bland annat om att titta på vad värmen innebär för personal som samtidigt måste arbeta i skyddsutrustning på grund av coronaviruset.

 

Läs mer:
Kommunen stänger fler äldrerestauranger

 

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter