Annons

Våren majades in med fika och musik

Nya tider kräver nya grepp, också i gamla miljöer.
När Äskhult öppnade för säsongen i helgen var det med picknick och strövtåg i fokus.

Nyheter | 03 Maj 2021 10:29

Det blev en rejäl långpromenad för Jens Nilsson, Pinglan och i bakgrunden Anna-Karin Nilsson. "Vi har varit ute och gått i två timmar", säger Anna-Karin samtidigt som vokalensemblen på plats börjar sjunga igen. "Det här är den bästa utflykten vi har gjort!"

FOTO: Ann Kristin Ekman

– Sex kilometer, ska vi gå så långt?! Med små barn!
Paniken darrar lätt i rösten hos småbarnspappan, samtidigt som ett piggt gäng i trikåer och tajta löparryggsäckar raskt sprintar av åt ett annat håll.
I lördags öppnade Äskhults by för säsongen och många passade på att följa uppmaningen att picknicka eller bara njuta av de storslagna omgivningarna.
– Förra året hade vi rekordmånga besökare. Just nu är det ju det man kan göra, ge sig ut i landskapet, säger Lotta Hamnell, caféansvarig och guide i den gamla 1800-talsbyn.

Kul hålla liv i traditionerna

Byn och stugorna är öppna precis som vanligt, men caféet har begränsat sig till en lucka och bord med bänkar utomhus. För den som kände för en spontan picknick fanns det också hela korgar att få med sig.
Några som hade planerat sin picknick i förväg var familjen Moureau/Johansson från Varberg, som hade packat med sig tre generationer och en rejäl skrinda för att få med sig alla godsaker ut i de gröna.

Martina Otterdal Moureau, Barbro Johansson, Martin Moureau och Edvin Moureau hade packat skrindan full med fika för att maja in våren på traditionsenligt vis.

– Vi ska maja in våren med våfflor. Det gör vi varje år, jag tycker det är kul att hålla liv i traditionerna, säger mormor/svärmor Barbro Johansson.
Det är första besöket på Äskhult för hela familjen. Också för Martin Moureau, trots att han ursprungligen kommer från kommunen och Onsala.
– Jag har varit på Nidingen! Men hit fick vi inte åka med skolan, säger han och girar glatt undan den lokalpatriotiska gliringen.

Sett på nätet

Andra som besöker Äskhult för första gången är familjen Quist: Anna-Lena, Gunno och dottern Hanna från Karlstad. Egentligen är de på väg till sonens nya fritidshus söder om Falkenberg, men passade på att göra en liten avstickare när det plötsligt fanns en stund över.

– Vi håller också på med ett byggnadsantikvariskt projekt hemma, så jag hade sett bilder härifrån av en byggnadsantikvarie som jag följer på nätet, säger Gunno och inspekterar nyfiket insidan av ett av alla halmtak.
– Det är tröskad säd från gården. Äskhult ligger för långt in i landet för att man skulle ta hit vass för att göra tak av det, säger Lotta Hamnell som passerar förbi.
På grund av pandemin har man i år valt att inte ha några guidade turer genom byn. Istället går guider och byvärdar runt för att svara på frågor och berätta för de besökare som vill veta mer.
– Vi hoppas att vi kanske kan ha lite engagemang fram mot hösten, men det beror helt på hur läget är då, säger hon.

En kvadratmeter lin

Fast ett evenemang är faktiskt redan bestämt – en bråkfest för att ta hand om lin.
Från och med i år är Äskhult Hallands samordnare i det nationella projektet En kvadratmeter lin. Det går ut på att få med så många som möjligt att odla just en kvadratemeter lin och att sedan ta hand om materialet.
– Man har räknat ut att en kvadratmeter stor odling med lin är precis lagom för att kunna göra en kökshandduk!
Själva odlingslotten behöver man stå för själv, från Äskhult får man däremot sina linfrön och ett nyhetsbrev med kuriosa och tips om odlingen. Än så länge har redan 200 personer anmält sig för att vara med.
– Det var Hemslöjdsförbundet som först började med projektet. Linet är en kulturväxt, nyttoväxt och miljöväxt. Det vill vi vara med och lyfta, säger Lotta Hamnell.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sydsvenska regioner går ihop för att locka danskarna över sundet

Miljö och natur När pandemin är över hoppas regionerna i södra Sverige, däribland Halland, att många danskar ska vilja ...

Ny vd vill locka fler till Tjolöholm

Jobb & Pengar Mitt i en pandemi, när besöksnäringen går på knäna, började Patrik Olderius härom ...

Hotellbranschen backar – minus 14 procent i länet

Jobb & Pengar Den svenska besöksnäringen tappar stort i coronapandemins spår. I augusti minskade antalet gästnätter med 34 procent, ...
Annons