Annons

Våren har kommit till gården

Lamm, kalvar och kycklingar. Det är mycket nytt som kommer på våren hos familjen Hjalmarsson på Slätthall Limousin & Lamm i Idala, öster om Frillesås.

Familj | 08 April 2021 19:30

Gustav klappar korna. Han och hans syskon är i hög grad delaktiga av skötseln av gården.

FOTO: Lena Andersson

Hela familjen Hjalmarsson möter upp Norra Halland på annandag påsk för att berätta vad som händer på gården under våren. Familjen består av makarna Martin och Christina och deras fyra söner: John 20 år, Alfred som fyller 18 år i november och tvillingarna Gustav och Viktor som fyller 12 år i september. Alla är delaktiga i jordbruket och skötseln av djuren.

Tjuren Ozzy

År 2001 köpte Martin och Christina två kor, som hette Tilda och Tina. Nu har besättningen utökats till 35 kor och hittills har det kommit 12 kalvar i år. Ytterligare sex kor ska kalva i vår, så fler blir det. Resten av korna kalvar under hösten. Totalt finns det omkring 100 köttdjur på gården, stora som små.

Med så många kor är det svårt att ha namn på alla, så de kallas för numret de har i örat. Den stora tjuren som ligger mitt bland kor och kalvar heter dock Ozzy. Han ligger still och observerar vad som händer runt omkring.

Slakt eller avelsdjur

Rasen kallas Limousin. De är bruna och lite fluffiga och ser väldigt snälla ut. De tittar nyfiket på Norra Hallands reporter som går runt i ladugården. Kalvarna föds upp för att antingen säljas till slakt eller som avelsdjur till andra besättningar.

Familjen säljer köttlådor med ungdjur och lamm. För detta ändamål har man ansökt hos länsstyrelsen om att få sätta upp en reklamskylt där gårdsnamnet syns och där det framgår att det går att köpa köttlådor på gården. Köttdjuren och lammen föds upp ekologiskt och gården är vad gäller spannmål och grönsaker även KRAV-ansluten.

Lätta kalvningar

– Limousin har lätta kalvningar. Ibland kan vi behöva hjälpa till, men oftast klarar de sig själva. Det dröjer inte länge innan kalvarna är upp på benen, säger Alfred.

På gården finns också får av renrasig Texel och Texelkorsningar. Det var äldste sonen John som började med fårproduktion för sex år sedan. Då köpte han tio tackor och en bagge.

– Jag ville ha något som var större än höns och mindre än kor och då passade får bra, säger han.

Två flasklamm

Nu finns det 14 får och en bagge på gården. Baggen kommer att säljas i år och bytas ut mot en annan och sex av tacklammen kommer att få stanna kvar på gården och ersätta äldre tackor.

I vår har det blivit två flasklamm som tvillingarna Gustav och Viktor tar hand om och föder upp med flaska. Cirka tre gånger om dagen ska de små lammen ha mat.

Nya kycklingar

Familjen har även 20 höns. Raserna är svensk dvärg och korsade blandningar. Hönsen lägger ägg för konsumtion och i år har de kläckt fram lite nya kycklingar.

Det är inte bara gårdens djur som behöver extra omsorg på våren. Maskinerna ska kontrolleras och eventuellt lagas och vårbruket sätter igång. Alfred har börjat att gödsla och i veckan planeras sådd av åkerbönor.

Veden ska klyvas och torkas i solen innan den bärs in i vedskjulet för att användas till eldning på vintern.

Ansvarar för grönsaker

Gustav och Viktor har hand om KRAV-odlade grönsaker, som säljs under sommaren.

– De har ansvaret för att se till att det finns grönsaker i boden till försäljning. Det gör de efter skolan och när de har sommarlov, så det blir ett nyttigt sommarjobb, säger Christina.

Tidigare har det funnits självplock av solrosor men från och med i år kommer det även finnas pumpor för självplock i grönsakslandet. Där kommer också växa rödbetor, lök och majs.

Fler reportage från familjesidorna här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Åsaeleverna får inte plats

Skola I flera år har skolorna i Åsa varit för trånga. Men i nästa år spricker det helt. ...

Annandag påsk i Idala

Familj Ögonblicksbild. Norra Halland besökte i dag Slätthall Limousin & Lamm i Idala, öster om Frillesås. Där ...

Unga patrullerar för ökad trygghet

Kungsbacka Vill du göra en insats för ungdomar som gillar att hänga på stan på kvällar och ...
Annons