Annons

Vårdbokning på nätet – nu är vårdcentralerna anslutna

Nu kan nästan alla boka tider på nätet när de ska till sin vårdcentral. Det närmaste året kommer även sjukhusen att haka på bokningssystemet. Patienter slipper telefonkön och personalen får mer tid för vård.
Nyheter | 03 April 2018 10:26

Nu kan nästan alla boka tider på nätet när de ska till sin vårdcentral. Det närmaste året kommer även sjukhusen att haka på bokningssystemet. Patienter slipper telefonkön och personalen får mer tid för vård.

 

Efter pilotförsök har nu vårdcentral efter vårdcentral i Halland kopplats in på nätbokningen via www.1177.se.

Kungsbackas vårdcentraler gick med i oktober förra året. Från 1 mars finns alla vårdcentraler i Halland med, både privata och offentliga, förutom Säröledens familjeläkare som fortfarande inte är inne i regionens gemensamma datorsystem VAS.

– Det har gått väldigt bra, vi har inte haft några tekniska problem, säger projektledare Charlotte Tavelin.

Andra problem?

– Nja, det löser inte problemen med att det ibland finns för få läkartider, men det har ju inte med nätbokningen att göra.

Webbtidbokningen innebär att du loggar in hos din vårdcentral vid 1177. Redan tidigare har du där kunnat förnya recept, får svar på prover och läsa din journal. Nu kan du även se lediga tider hos alla de kompetenser som finns:  sjukgymnast, BVC-sköterska, distriktssköterska, läkare, arbetsterapeut, undersköterska, psykolog och kurator.

Ett formulär hjälper dig att välja rätt, och ser till att inte alla av slentrian hamnar hos läkare. Gör det ont i en axel är det kanske bäst att börja med sjukgymnast, är det handleden kanske arbetsterapeuten är rätt person.

Det finns många fördelar. Man kan själv välja tid i lugn och ro, vårdpersonalen slipper sitta i telefon bara för att fördela tider, man kan ändra tid och avboka tid när som helst.

– En avbokad tid blir direkt ledig i systemet och kan bokas av någon annan. Det blir färre uteblivna besök, och det är ju också en vinst, säger Charlotte Tavelin.

– Det kan också underlätta mycket om man till exempel ska hjälpa en förälder med besöket och synka alla kalendrar, det kan annars vara ganska meckigt.

Målet är på sikt att 40 procent av alla tidbokningar ska ske via nätet. Men dit är det långt.

– Onsala vårdcentral ligger väldigt långt framme, särskilt deras sjukgymnaster som redan har över 14 procent bokningar via webben. Men ser vi på cellprov och mammografi på sjukhusen, där det handlar om att boka om en tid man fått i kallelsen, ligger vi 70-80 procent via nätet.

Under det kommande året ska alla sjukhusavdelningar kopplas på, och då handlar det alltså framför allt om ombokning och avbokning av tid man fått via remiss eller kallelse.

 

I Norra Hallands granskningar av vårdcentraler det gångna året har missnöjet varit stort med bristen på akuttider. Men här finns ett tips: många vårdcentraler lägger ut akuttider redan klockan sex på morgonen, och det kan vara ett lättare sätt att få tid än att sitta i telefonkö. Det finns dock inget krav på regionen på att man ska lägga ut alla akuttider på nätet, eller att man ska ha akuttider, för den delen. Kolla med din egen vårdcentral!

På tal om kolla: på Kolla vårdcentral har medicinska sekreteraren Anna Krook samordnat införande av webbtidbokningen:

– Jag har varit positiv från början, det gäller att hänga med, idag bokar ju folk frissan på nätet. Det har varit positiv respons, men givetvis går det fortfarande bra att ringa eller bara titta in när man går förbi.

På Kolla läggs alla akuttider ut från 06, men det har inte inneburit att de ”tagit slut” för dem som ringer senare.

– Nej, vi har inte problemet med att tiderna tar slut. Men skulle det ske få vi anpassa oss, inget är statiskt.

 

Läs hela granskningen av vårdcentralerna här

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Veckans läsarbilder: Långledigt eller jobb

Familj Kristi himmelfärds dag innebär långledigt för en del, extra arbete för andra. Här kommer ...

Lugn polisnatt – trots många unga som festade

Blåljus Trots att många ungdomar var ute och festade, blev natten mot söndag förhållandevis lugn i Kungsbacka. ...

Vinglig bilfärd gav fängelse

Blåljus Kraftigt berusad satte sig den 64-årige Varbergaren bakom ratten och gav sig ut på motorvägen. I höjd ...
Annons