Förra året körde över 200 mc-förare genom Kungsbacka. Då samlade de in pengar till Missing people. Foto: PrivatHundratals motorcyklar ska köra genom Kungsbacka i kväll. Det är en årlig kortege där mc-förare runt om i landet kör till förmån för en välgörenhetsorganisation. I år går insamlingen till Sjöräddningssällskapet.– Förra året körde över 200 hojar. Har vi tur med vädret kan det bli 300-350 hojar i år. Det lär väcka uppmärksamhet, säger Robert Timlander, som är ansvarig för kortegen.


Det är butikskedjan Handelsboden som anordnar en årlig välgörenhetskortege i sju orter runt omkring i Sverige. Kortegen här startar 18.30 från Handelsboden i Mölndal, kör sedan vidare till Mölnlycke, Hällesåker, Lindome, Anneberg och cirka 19.30 kommer den passera genom Kungsbacka för att sedan köra vidare mot Hanhalsgården. Robert Timlander har deltagit i kortegen fyra gånger tidigare.  


– Det brukar vara glada miner. Folk brukar vinka och fotografera och barnen älskar det. Det är alla åldrar på både förare och motorcyklar så folk kan tycka att det är roligt att se gamla motorcyklar som de känner igen, säger han.Förutom att samla in pengar till välgörenhet ser Robert Timlander även kortegen som en chans att påvisa att mc-förarna är ofarliga.


– Vi vill visa upp att vi inte är så farliga som folk tror. Visst kan vi se skäggiga ut men vi är inte farliga utan vi är föräldrar, mormödrar, farfadrar. Att köra hoj är ett intresse liksom andra gillar att spela schack eller golf, säger han.Genom åren har kortegen, enligt Handelsboden, samlat in och skänkt cirka 970 000 kronor till bland annat Missing People och Barncancerfonden och i år är det alltså Sjöräddningssällskapet som insamlingen går till. Det är genom att alla deltagande mc-förare betalar en kortegeavgift som pengar samlas in.