Annons

Välbesökt självplock i regnet

På Blomsterfarmen i Vallda ges besökare under utvalda dagar och tider möjlighet att plocka sin blombukett efter eget tycke och smak. Blomsterprakten innehåller över 100 olika sorters blommor.

– Det är så kul att ingen bukett är den andra lik, säger Eva Nyström som driver Blomsterfarmen.

Nyheter | 14 Augusti 2021 16:34

Det var många som trotsade det dåliga vädret för att plocka blommor.

FOTO: Eric Andersson

Längs Bröndomevägen i Vallda ligger en vacker blomsterprakt som drivs av Blomsterfarmen. Trots att regnet stundtals öser ner från himlen är självplockningen välbesökt under lördagseftermiddagen.

– Jag trodde att jag skulle stå här själv idag, men så blev det inte, säger Eva Nyström som driver Blomsterfarmen.

Eva Nyström driver Blomsterfarmen längs Bröndomevägen i Vallda.

Det är fjärde året som Blomsterfarmen erbjuder självplockning av blommor. Besökarna får en sax när de anländer och får sedan gå runt i blomraderna och botanisera bland över 100 sorters blommor. När buketten sedan är plockad binds den upp vid ett bord och prissätts utifrån bukettens omkrets.

Kravcertifierad odling

Blommorna odlas enligt Kravs regler utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Självplockningen har varit i gång sedan första veckan i juli. Men Eva Nyström berättar att den bästa tiden brukar vara från augusti och framåt.

– Det har varit mycket folk här hela sommaren, men det har exploderat nu i augusti. Tidigare år har det kommit väldigt mycket folk under sensommaren och hösten.

Dåligt väder hindrar uppenbarligen inte besökare från att komma och plocka blommor. Men odlingen i sig är desto mer beroende av väderleken.

– Våren var katastrof på grund av att det var så kallt och blåsigt. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna öppna för självplock i juli som planerat. Men sommaren har varit bra, så det blev ganska bra fart i odlingen till slut, förklarar Eva Nyström.

Mycket tid till underhåll

När det inte är självplockning går mycket tid åt att underhålla blommorna. Och det är mycket att ta hänsyn till.

– Det är mer jobb än vad man tror med en sådan här odling. Blommorna vill ha olika skötsel och det lär man sig allt eftersom. Jag har fått lära mig den hårda vägen genom åren, säger Eva och skrattar.

Hon gör dessutom buketter som säljs i Naturgårdens gårdsbutik.

– Marken som jag odlar på tillhör Naturgården. Tidigare gjorde jag buketter till några andra butiker också, men nu är det bara självplockning och försäljning i Naturgårdens gårdsbutik som gäller.

Dagar och tider för självplockning uppdateras kontinuerligt på Blomsterfarmens hemsida och sociala medier.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Blommor, kryddväxter och bär i kyrkans odlingar

Nyheter Sommarhallon, stäppsalvia, rankspenat och lavendel. Det växer så det knakar i odlingarna intill Kungsbacka kyrka. – Jag får ...

Branschen som blomstrar i pandemin

Nyheter Blomsterhandeln i Sverige ökade sin försäljning med över tolv procent under förra året. För Helena Billkrantz, ...

Dags för plantering i köksträdgården

Miljö och natur Köks- och blomsterträdgården vid Kungsbacka kyrka fortsätter att ta form. Vid deltagarnas sista träff är ...
Annons