Annons

Vägen tillbaka ledde till guld

För två år sedan drog Amanda Björklund, 19, från Tölö GF av hälsenan. Vägen tillbaka har varit krokig och i helgen tog den henne till en guldmedalj i barr vid svenska cupen.

– Jag har alltid haft målet att komma tillbaka.

Sport | 21 November 2019 16:27

GYMNASTIK. Vi backar bandet drygt två år. Under en träning ska Amanda Björklund göra en volt och hör en smäll.

– Just då fattade jag ingenting. Jag trodde först att det var golvet som hade gått sönder innan jag insåg att det var jag själv, säger 19-åringen.

Hälsenan var av och dagen efter väntade en operation. Det skulle visa sig att operationen blev misslyckad och ett år senare var det dags för en ny.

Sedan dess har gymnasten arbetat hårt för att komma tillbaka. Med den landslagsmeriterade tränaren Per Forsström vid sin sida.

– Det har varit en krokig väg tillbaka. Periodvis har det funnits tankar om att det är tungt och inte kommer att gå. Samtidigt har jag har målet att komma tillbaka. Jag har alltid drömt om att klara nya övningar och Per har gett mig en jättestor stöttning, säger Björklund.

Saknades tränare

För fem år sedan började de två arbeta tillsammans. Per kom i kontakt med Amanda efter att hans barn gått med i Tölö GF.

– Det fanns inte någon tränare på Amandas nivå, så det började med att jag smygstartade och sedan drogs man in i det och jag står här ganska mycket nu, säger Forsström.

Flertalet timmar varje vecka har lagts ner på redskapet barr under åren efter skadan. Och nu har det börjat ge effekt. Vid helgens tävling i svenska cupen, som är landets näst största tävling på nationell nivå, tog Amanda Björklund hem guldet i barr efter en stark serie.

– Jag kände att allt stämde. Jag fick till en väldigt bra serie, kanske min bästa serie någonsin. Det var verkligen rätt läge att sätta den, säger 19-åringen.

Tränaren Per Forsström fyller i:

– Vi har investerat mycket tid men aldrig riktigt fått tillbaka något. Det är roligt att få det här kvittot nu.

Nya mål

Efter framgången förra helgen riktas nu fokus på nästa mål. Att ta en pallplats under SM. För att nå dit krävs en mer avancerad serie. Och för att nå dit behöver Björklund och Forsström spendera fler timmar i den specialanpassade gymnastikhallen i Varla industriområde, som byggdes för drygt två och ett halvt år sedan.

– Möjligheten finns absolut, speciellt med tanke på den nya hallen. För nu kan jag komma hit och träna när jag känner för det, säger Björklund.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"Mammor borde lyssna på sina egna råd"

Skola Kungsbackatjejen Elsa Källgren, 18, älskar poesi. Nästan lika mycket som hon älskar sin mamma. Så när hon skrev ...

Kärleken är större än smärtan

Sport Amanda Björklunds hälsena har inte återhämtat sig. Smärtan är påtaglig och en ny operation är ...

Ställer in turneringen efter coronaoro

Sport Åsa IF har valt att ställa in helgens Candelux Open till följd av coronaoron i landet. – Alla medborgare ...
Annons