Annons

Vädjar om särskilda åtgärder för att klara coronakrisen

Trygga barnomsorgen för samhällskritiska yrkesgrupper, säkra tillgången på skyddsmateriel och lätta tillfälligt på vissa krav i kommunala avtal.
I ett brev till kommunledningen vädjar Vårdföretagarna Almegas förbundsdirektör Antje Dedering om åtgärder med anledning av coronaviruset.

Vård | 20 Mars 2020 16:56

I brevet som skickats till kommunstyrelsens ordförande, ordförande i vård- och omsorgsnämnd samt kommundirektören i landets kommuner, påtalar Almega att den pågående coronapandemin innebär en mycket stor press på de privata vårdföretagen och att det finns ett antal punkter som dels skulle underlätta omvårdnadsarbetet, dels göra det lättare att klara bemanningen när belastningen på omsorgen ökar, och delar av personalen inte kommer att finnas tillgänglig.
Man vill därför:

 • Få tillfälligt anstånd i efterlevnad av vissa krav i kommunens avtal

  Det är enligt skrivelsen redan nu svårt att bemanna många verksamheter och det antas bli än svårare när belastningen på vården ökar, samtidigt som personal riskerar att vara sjuk. Man efterlyser därför en temporärt flexibel syn på krav och avtal. Det kan till exempel handla om krav på specifik kompetens eller utbildning hos personalen eller bemanningskrav.

 • Senarelägga planerad uppföljning av omsorgsverksamheter

  Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har lämnat besked att man ställer in planerade inspektioner av vård- och omsorgsverksamheter. Almega vill nu att även kommuner temporärt skjuter upp planerade uppföljningar av omsorgsverksamheten. Detta för att dels minimera risken för smittspridning i riskgrupper, dels för att avlasta verksamheten från extra, administrativa uppgifter.

 • Säkra tillgången på skyddsmateriel

  Bristen på rätt utrustning är ett starkt orosmoment inom omsorgen och det finns enligt Almega redan i dag privata äldreboenden (brevet är skrivet på nationell basis) där det saknas skyddsmateriel. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att fungera som en nationell inköpscentral och svara för fördelningen. Almega påpekar att det är viktigt att kommunerna ser till att såväl offentlig som privat omsorg får den utrustning som de behöver.

 • Trygga barnomsorgen för samhällskritiska yrkesgrupper

  Om skolor och förskolor stänger för att minska virusspridningen måste fortfarande personal inom vård, omsorg och andra samhällskritiska yrkesgrupper kunna går till jobbet, för att man ska kunna klara av att hantera coronavirusets effekter. I brevet uppmuntrar därför Vårdföretagarna kommunerna att planera för och fortsätta tillhandahålla barnomsorg för de grupperna.

Läs mer:

Coronaläget i Halland

“Viktigast just nu att skydda våra äldre”

Pensionerade sjuksköterskor sökes

Hjälper utsatta

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Så många vill ta del av stödpaketet

Sport Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner. – Nu väntar ett gediget ...

Edit och Lars får äntligen ses igen

Vård Det gick från en dag till en annan. Efter att ha varit gifta i nästan 50 år fick Edit ...

Bränn mysbyxorna på bål

Krönikor Får vi någon värme i år, tror ni? Det är den typen av samtalsämnen vi frusna ...
Annons