28 Februari 2019 07:51 | Julia Sandstén Vikberg

Alla jordens kvinnor utvecklar en förmåga att kunna ge andra elektriska stötar med sina händer. Det händer i en bok jag fullkomligt slukar just nu, Makten, skriven av Naomi Alderman. Precis som jag väntade på att få ett brev från Hogwarts när jag läste Harry Potter-böckerna, väntar jag nu på att börja känna elektriska sprakar i mina händer. Jag lever parallellt i världen som författaren målar upp – en där kvinnor genom sin nya kraft plötsligt får ett fysiskt övertag över männen.Den världen känns uppfriskande till skillnad mot den riktiga där män i regel är starkare än kvinnor och därför har ett övertag. Mäns styrka gör inte bara att de kan, om de vill, våldta och slå kvinnor, utan den gör även att kvinnor känner sig otrygga eftersom man vet att det kan hända. Jag, som är en kvinna med en klen kropp på 163 centimeter, vet att om en man skulle bestämma sig för att slå eller våldta mig så skulle jag ha svårt att komma undan. Därför kan jag tycka att det känns obehagligt att gå utomhus ensam sent om kvällarna.Jag skulle vilja röra om i ordningen. Jag föreställer mig att det skulle vara en frigörelse för alla kvinnor, efter alla dessa år som det fysiskt underlägsna könet, att plötsligt få en superkraft som är större än männens. I Makten gör den elektriska kraften att en flicka som systematiskt har blivit våldtagen av sin styvpappa lyckas göra motstånd och att kvinnliga människohandelsoffer i Moldavien lyckas att ta sig ur fångenskap. Jag menar inte att jag önskar att kvinnor skulle börja skada män utan att vi skulle kunna göra det i minst lika, eller större, utsträckning som männen. Jag personligen skulle tycka att det vore skönt att känna mig fysiskt överlägsen gentemot män. Och därmed tryggare.Det är intressant att fundera på vad som skulle hända om män blev det svagare könet. Skulle färre personer våldtas och bli slagna? Eller skulle det ske lika ofta, men med skillnaden att kvinnorna i regel skulle vara förövarna och männen offren? Jag har inget svar. Men något säger mig i alla fall att kvinnor, med de erfarenheter vi har, generellt sätt skulle vara bättre än män på att hantera en fysisk överlägsenhet.