Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Vad hände med Peggy?

Sent på kvällen lyckas jag äntligen. Rörliga bilder på henne. Äntligen! Jag har ägnat drygt en dag åt att gräva. Hon ler mot kameran och vinkar. Hon ser inte ut att åldrats en dag och ändå är det 24 år sedan jag såg henne sist. 24 år. Och för 24 timmar visste jag inget alls. Nu är det som att jag känner henne. Rätta mig om jag har fel men visst stöter man då och då ihop med människor som fastnar hos en? Det här är historien om hur jag stalkade min gamla lärare och lärde mig en läxa.

 

Peggy kom från en stad i norra USA men jag upplevde det som att hon hade med sig och tryckte in hela New York i klassrummet dagen då hon kom till min gamla lågstadieskola. Hennes föregångare, Pekka och Georg, kändes rätt lama när de ställs mot Peggy Vildstrom, 23 år från U S of A. Om svenskan krånglade var hon aldrig sen att himla med ögonen och handen till ett L och sätta den mot pannan. Vi hade aldrig hört talas om ”Looser” men tog efter. Hon körde med utryck som ”don’t be such a square” när någon inte ville göra en uppgift och hon var obeskrivligt vacker. Jag förstod det inte men nått hände med mitt nioåriga hjärta där och då. Jag minns det som att hon inte stannade särskilt länge, antagligen ett år, kanske två. Ändå hann hon göra ett intryck hos mig. Med jämna mellanrum genom åren har jag stannat upp och tänkt: Vad hände med Peggy? Många gånger med följdfrågan: Varför har jag inte ett världsomspännande ”nät” med obegränsad information, lättillgängligt i en apparat liten nog att ha i fickan? Den här gången hade jag äntligen det. Vad hände med Peggy? Det var dags att få svar.

 

I och med hennes ganska ovanligt namn lyckas jag snart lokalisera henne till ett litet kustsamhälle i nordöstra USA. Hennes namn återfinns på en lista över lärare vid en liten öskola i skärgården utanför samhället. Spåren på sociala medier är däremot kalla. Jag hittar ett domstolsprotokoll som ger ledtrådar till anhöriga. Hennes ex-man och deras gemensamma barn. Jag hittar ex-mannens nya fru och hennes familj. Men, vad hände med Peggy? Ungefär efter att jag gått igenom dotterns hela Instagramflöde utan att få upp spår efter Peggy inser jag att mitt beteende är på gränsen till sjukt. Vem är jag att ödsla tid på en människa som inte verkar ha något intresse av att dela med sig. En människa jag inte sett på 25 år? Fy fan vad kränkande. Jag gjorde naturligtvis det enda rätta. Jag började göra samma sak mot mig själv.

 

En hel del teater och krönikor förstås men ganska snabbt ser jag hur transparent mitt liv på nätet är. Om någon skulle ägna en arbetsdag till att kartlägga mig skulle troligtvis lösenord till mitt wi-fi och mina barns skolscheman vara ute innan lunch. Om jag verkligen gräver? Vad kan jag hitta om dig? Jag kan nu rätt mycket om Peggys familj. Jag vet adress och har sett bild på hennes hus men jag harvar och bestämmer mig för att avsluta det märkliga experimentet. Strax innan sänggående ger jag det dock en chans till. Vad hände med Peggy?

 

Jag hittar till slut en video från sent 2017. En kollega till henne verkar ha lagt upp den på nätet. Hon ler mot kameran och vinkar. Gott så.

 

(Peggy heter egentligen något annat)

Richard Forsberg
Richard Forsberg: Född och uppvuxen i Kungsbacka, utbildad och arbetad annorstädes. Grundare av Den kulturella byrån, driver Produktionsbolaget Ebbgård. Regisserar och producerar kultur, mestadels teater. Vanligtvis välklädd samt okej att ha i möblerade rum. Skojar en del. Heter HerrForsberg på Twitter och Instagram

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!