30 April 2021 07:50 | Stefan Pettersson

Mäns våld mot kvinnor. Jag får rysningar bara jag skriver orden. Och tyvärr handlar det inte om någon uppföljare till filmen Män som hatar kvinnor, succéfilmen som baserades på Stieg Larssons roman med samma namn.

Nej, det här handlar om den bistra verkligheten och under coronapandemin har dessutom våldet mot kvinnor ökat. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Statistiken är dyster läsning – både misshandel och sexuella övergrepp har ökat kraftigt. Och Kungsbacka är inget undantag på den punkten. Våldtäktsanmälningar har mer än fördubblats och misshandelsanmälningar har ökat med 50 procent, på ett år. Lägg därtill att i tät följd så har fem kvinnor dödats i Sverige. I samtliga fall misstänks en man som de haft en relation med. Helt sjukt alltihop. Vart är det på väg? Jag blir mörkrädd över utvecklingen. Går den att stoppa? Ja det får vi verkligen hoppas. Det finns självklart ingen enkel lösning, men steg 1 borde vara att den manliga delen av befolkningen tänker till. För den här galenskapen kan inte fortsätta.

Nu verkar i varje fall beslutsfattare på riksplanet ha fattat att läget är väldigt illa och målet är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det kan nog de flesta skriva under på, men för att lyckas krävs ett enormt jobb och rättssystemet behöver också ses över.

På det lokala planet har kvinnojouren under lång tid mest bollats mellan olika nämnder. De flesta verkar vara överens om att kvinnojouren ska stöttas, men det är inte lika intressant att skjuta till pengar. När behovet nu aktualiserats på ett grymt sätt så kanske kvinnojouren kan få bättre stöttning. Så att något gott kommer ur det onda.

På tal om stöttning hoppas Norra Halland kunna bidra med en summa till kvinnojouren i slutet av året. Vi ska nämligen ha vernissage i Galleri Hjertstedska villan i november, som en del av 100-årsfirandet. Med hjälp av Norra Hallands konstförening hoppas vi få konstnärer att skänka alster till vernissagen. Tanken är sedan att auktionera ut konstverken och överskottet går oavkortat till kvinnojouren. Det kommer även att bli en insamling till förmån för kvinnojouren. Alla bidrag uppskattas. Men framför allt – använd hjärnan i stället för knytnäven. Det är en bra start. För kvinnojouren ska inte ens behövas i ett civiliserat land.

Trevlig helg.

Läs fler krönikor här