VÅRD 2021-12-18 KL. 16:30

Ett steg mot fast jobb

Av Kristian Alm

Drömmen är att få fast jobb på förskola. I veckan tog Mia Alali ett stort steg när hon skrev på ett avtal om timanställning på kommunens Vikariecenter.

Ett steg mot fast jobb
25-årige Ammar Alabrash och 22-åriga Mila Alali är på god väg att etablera sig i Kungsbacka. Ammar har fått fast jobb som undersköterska i hemtjänsten, och Mila har just skrivit under sitt första timvikariekontrakt i förskolan. Foto: Kristian Alm

2018 flydde Mia Alali från Syrien tillsammans med sin familj. I Sverige fick de en fristad, och idag har hela familjen uppehållstillstånd och är trygga i Kungsbacka.
Dessutom hittade Mia kärleken ganska omedelbart i Kungsbacka. Ammar Alabrash är också han flykting från Syrien, och idag har de en liten dotter som börjat på förskola i Kungsbacka.
Ammar lärde sig språket snabbt och fick ett kontrakt på Vikariecenter inom hemtjänsten. Idag är han utbildad undersköterska och har fått fast jobb.
Mia har varit mammaledig och pluggat på SFI (Svenska för invandrare) men i veckan var det dags för henne att ta steget ut på arbetsmarknaden. Efter intervju var det dags att skriva under ett timvikariekontrakt inom förskolan.

Skriva på papper

Lena Mattsson Lindelöf från Vikariecenter mötte upp i foajén, under corona släpps inte de sökande upp i lokalerna, och tillsammans gick de igenom och fyllde i alla nödvändiga papper.
– Jag tycker väldigt mycket om barn, och det är min dröm att få arbeta på förskola, säger Mia och ler stort.
Familjesituationen löser de genom förskolan eller att Ammar tar hand om dottern när hans schema tillåter.
– Det är bara en sak som är jag är lite orolig för – det är svårt att förstå barnen när de pratar fort. Men barn är snälla så det går säkert bra, menar Mia Alali.
Allt verkar alltså upplagt för en god framtid i Kungsbacka. Om det inte vore för den märkliga hanteringen från Migrationsverket. Mias familj har fått permanent uppehållstillstånd, liksom Ammars familj. Men eftersom Ammar var drygt 18 när han kom, räkans han som en vuxen person och behandlas som ett eget ärende. Och ensamma män som flytt hit är inte prioriterade, så trots att det gått flera år har han fortfarande bara tillfälligt uppehållstillstånd som snart går ut.
– Jag skicka in en ny ansökan nu, och hoppas att jag får permanent. Jag har ju fast jobb, och min fru och mitt barn har permanent uppehållstillstånd, så jag borde få det. Men lite orolig är jag.


Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.