Annons

VA dyrare - renhållning oförändrad

VA-taxan fortsätter att stiga, medan renhållningstaxan blir oförändrad. Så ser kommunledningens förslag ut inför nästa år.
Bostad | 09 Oktober 2019 07:22

Arbetet med att byta ut rörledningar pågår ständigt.

FOTO: Kristian Alm

Kostnaderna för att bygga ut och driva VA-nätet beräknas stiga med 3-4 procent. Det talar för en höjd taxa eftersom kostnaderna ska täckas av abonnenterna, inte av skattepengar. Å andra sidan ligger taxan redan nu så högt att året ser ut att landa på ett överskott på 23 miljoner.

Förslaget från Teknik är ändå att taxan höjs, eftersom det behöver byggas upp en buffert för det enorma investering som väntar när reningsverket vid Hammargård ska byggas ut och moderniseras inom några år.

Den satsningen är helt nödvändig, eftersom nuvarande reningsverk snart slår i taket på grund av befolkningsökningen i Kungsbacka.

Däremot verkar man ha nått jämvikt när det gäller renhållningstaxan. Den har varit omdebatterad i flera år, sedan Kungsbacka lämnade samarbetet i Göteborgsregionen. Sedan dess har taxan höjts kraftigt i flera omgångar – 20 procent 2018 och 10 procent 2019. Teknik har förklarat det med att man tidigare subventionerade taxan med hjälp av fonderade medel, och att de nu var slut.

Men nu är man ikapp och året ser ut att gå mot ett överskott på tio miljoner. Därför föreslår Teknik oförändrad taxa, och det höll en enig kommunledning med om under mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen.

Förslaget ska vidare till fullmäktige för att avgöras där.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skolskjutsbeslut klara

Skola Nu har kommunen skickat ut beslut om skolskjuts. Förra årets hårda strid där föräldrar fick ...

Förseningar i tågtrafiken

Trafik Ett signalfel mellan Helsingborg och Ängelholm skapar just nu förseningar i tågtrafiken.Det var vid 11.30-tiden idag som ...

Slog man i ansiktet – mitt framför polisen

Blåljus Med flera slag mot ansiktet misshandlade 30-åringen en annan man. Det skulle han inte ha gjort. Vittnen till hä...
Annons