Annons

Utmaning att illustrera barnbok

Till vardags arbetar Maria Gerdle som ingenjör. På fritiden driver hon en webshop med egna produkter. Nu har Maria illustrerat sin första bok som släpptes i dagarna.

Nyheter | 27 Juli 2021 20:02

 Maria Gerdle tycker det är roligt att se sina illustrationer i bokform. ”Det är häftigt men jag har svårt att ta in att folk jag inte känner kan sitta med mina produkter i handen”, säger hon.

FOTO:

Mo och myrorna

Författare: Elisabeth Hochschorner
Illustratör: Maria Gerdle
Utgivning: Idus förlag

– Det känns overkligt. Men mer verkligt nu när jag fått hålla den i handen och den blev som vi tänkt. Jag är positivt överraskad, säger hon.

Boken heter Mo och myrorna och riktar sig till barn 3-6 år. Vad handlar den om?

– Den handlar om vänskap, att våga säga från och att våga be om hjälp. Mo och vännen Olivia älskar djur och vill ha ett husdjur. På förskolan finns massa myror på en kulle, det kan bli deras husdjur, tänker de. Två får bo i en burk som de turas om att ha hemma.

Var det svårt att illustrera ett så litet djur?

– Ja, det var ett djur som jag inte hade målat tidigare. Det var en utmaning att få dem gulliga. Det var också en utmaning, eftersom boken är lite sorglig, att få fram det utan att det ska bli upprörande för ett barn, det tyckte jag svårt. Det har också varit lite svårt att förhålla sig till en text. Bilderna ska passa så många som möjligt, olika kön, etnicitet. Utmaningen med Mo har varit att det inte framgår i texten om det är en tjej eller kille till exempel utan jag har fått göra karaktären så könsneutral som möjligt för att så många som möjligt ska kunna känna igen sig.

Elisabeth Hochschorner har skrivit texten och du har gjort illustrationerna. Ni har suttit på olika håll. Hur har arbetet gått till?

– Jag fick först göra testillustration på karaktärerna så hon fick se om vi matchade varandra. Hon bodde utomlands under processen, vi har aldrig träffats, men vi har haft ett bra samarbete och gjort avstämningar varannan vecka via mejl. När jag gjort en ny blyertsskiss så har jag skickat den. Nästa steg har varit att föra över skissen till akvarellpapper och använda svart tusch. Hon har fått godkänna och sedan har jag målat med akvarellfärg och så vidare. Det sista har varit att granska och godkänna, bestämma var texten ska vara på sidan och vilket typsnitt.

Det har tagit rätt mycket tid?

– Ja, jag började precis efter sommaren förra året. Det har varit mer att göra än jag trodde men jag är glad att ha fått prova på och se om det är något för mig.

Du arbetar heltid som ingenjör och driver också en webshop där du trycker dina illustrationer på olika produkter. Hur hinner du och hur går det med webshopen?

– Jag tycker det är roligt men det blir många kvällar och helger. Nu finns boken i bokhandeln och webshopen rullar på. Nästa steg blir att kontakta återförsäljare till hösten och så hoppas jag kunna vara med på julmarknad i år. Jag har också börjat ta personliga beställningar på illustrationer vilket är väldigt efterfrågat, speciellt efter att jag målade till en av Sveriges mest kända influencers och hon taggade mig.

Har du fler bokprojekt på gång? Blir det en uppföljning på Mo och myrorna?

– Det får vi se. Jag skulle gärna göra en bok till. Jag har också lite tankar på att skriva egen barnbok.

Läs också:

Färgglada motiv ska skänka glädje 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tidigare modellen följer sin dröm – skriver barnböcker

Nöje & Kultur Fredrika Hall, 30, tröttnade på modellkarriären och sadlade om till barnboksförfattare. Sensmoralen i hennes bok om det lilla ...

Experttipsen inför derbyt

Fotboll Norra Halland tog hjälp av tre experter för att spå hur det oerhört viktiga derbyt mellan Onsala ...

Kungsbacka padel club expanderar

Sport Sedan tidigare har Kungsbacka padel club tre utomhusbanor på sin anläggning. Från och med november kommer dessutom ett ...

Katten Sauron blev skjuten med hagelgevär

Nyheter Åsa Forsséns katt Sauron blev dålig och blödde. Hos veterinären visade det sig att han blivit ...
Annons