Vädret idag
Klart
14°C
Prognos maj 21, 2019
dag
Skurar
23°C
 

Uppiggande handling

Vi har handlat några gånger på Reko-ringen och senast vi hämtade våra förbeställda varor var strax innan påsk. Det var lite av en folkfest på parkeringen där alla leverantörer och matglada konsumenter samlades. Trångt och lite uppsluppet. Föräldrar och barn minglade med pensionärer bland producenter av lokala livsmedel som kört dit med sina bilar.

 

Bakdörrarna stod öppna och kunderna köade. En halvtimma skulle alla vara på plats, och då skulle de förbeställda varorna lämnas ut. Så det fick gå fort. Och det gjorde det, men medan jag vandrade mellan skåpbilarna och letade efter just min leverantör upptäckte jag andra godsaker som jag bestämde mig för att beställa till nästa gång.

 

Reko-ringarna som sprider sig runt om i Sverige och kom till Kungsbacka för ungefär ett och halvt år sedan och bygger på kontakt via Facebook. Bättre nytta av sociala medier har jag svårt att tänka mig.

 

Om Facebook kan man säga mycket och farhågorna hur jätten använder sin dominans är med rätta många, men Reko-ringen är ett enkelt system med minimal byråkrati som faktiskt fungerar och ett exempel på användning av ny digital teknik som är riktigt bra. En annan är för övrigt Swish, som man kan betala med när man hämtar ut sina ägg, grönsaker eller honungsburkar.

 

Tack var Reko-ringarna kan lokala livsmedelsproducenter som annars får sälja sin ost, must eller lammkotletter på marknader eller i gårdsbutiker nå nya kunder på ett enkelt sätt. Att stå på en marknad kan vara ett större projekt, då får man satsa en hel dag utan att veta hur tillströmningen av kunder kommer att bli. I Reko-ringen är alla affärer uppgjorda i förväg, (så utlämningen faller inte under regelverken för torghandel och marknad.)

 

Reko-ringarna uppstod visst i Frankrike och kom bland annat till Finland innan Sverige. Den första i Sverige började för övrigt i Grästorp i Västergötland. Reko lär stå för ”rejäl konsumtion”, men man kan också läsa in att det ska ge producenten hyggligt betalt och att det ofta rör sig om ekologiska livsmedel, men det är inget krav. Däremot ska det vara egenproducerat i närområdet av någon som har godkänd livsmedelsproduktion.

 

Att köpa mat direkt utan mellanhänder måste väl ändå vara framtiden. Eller?

 

Christina Forlin
Nyhetschef 0300- 52 13 61

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 21 maj

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

kl 12 Musikal till lunch i Släps kyrka med Märta Fransson och Wojciech Gluch. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 14–15 Fota med mobilen. Tips om hur du tar bra bilder och kan...

Läs Mer

Så här funkar eNH!