Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Ungas konton används för penningtvätt

Polisen varnar för kriminellas nya metod för att tvätta pengar – genom att använda ungdomars konton.

– Jag tror att många ungdomar inte vet att det är brottsligt utan ser det som en möjlighet att tjäna någon tusenlapp, säger Ulf Bejrum, kommissarie vid Hallandspolisen.

 

Bedrägerier är ett brott som har ökat lavinartat den senaste tiden. Kriminella lurar personer, främst äldre, att till exempel logga in med sitt bank-id för att länsa deras konton. Dessa pengar måste tvättas på något sätt och det är här kriminella vänder sig till unga.
– Unga personer får kontakt med de här nätverken och kanske känner att det är ett enkelt sätt att tjäna pengar snabbt, säger Ulf Bejrum.

Penningmålvakter kalles man de som låter sitt konto användas till att flytta, föra över eller ta ut pengar som kommer från brottslig verksamhet. 

– Jag tror att många ungdomar inte vet att det är brottsligt utan ser det som en möjlighet att tjäna någon tusenlapp. Men de riskerar att bli åtalade för penningtvätt och bli återbetalningsskyldiga. Även föräldrar kan drabbas om ungdomarna inte är straffmyndiga, säger Ulf Bejrum.

 

Enligt honom är detta något som sker i stor utsträckning i hela landet – troligtvis även i Kungsbacka.

– Det krävs många målvakter för att tvätta alla pengar som tas genom bedrägerier. Det här händer säkert i allt från Piteå till Kungsbacka, säger Ulf Bejrum.

Varför vänder sig kriminella till unga personer?

– De kanske inte är så pålästa och är lättare att lura.

 

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 58 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!