Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Unga tjejer rör sig allt mindre

Vill vända trend. Tillsammans med skola och föreningslivet vill nu kommunen försöka satsa på att öka den fysiska aktiviteten bland unga. 

 

Andelen unga tjejer som rör sig tillräckligt minskar – nu vill kommunen satsa på ökad medvetenhet.

– Det är en kurva som går nedåt, säger föreningsutvecklaren Anette Alsterå.

 

I en studie gjord av Centrum för idrottsforskning från 2017 framkommer att gymnasieelever i Sverige tillbringar nästan 80 procent av sin tid med att sitta still. Detta gäller både tjejer och killar. Däremot är det endast 14 procent av tjejerna som kommer upp i den rekommenderade dosen aktivitet som är 60 minuter om dagen, medan killarna rör sig dubbelt så mycket.

– Det här är verkligen en fråga vi brinner för, och vi jobbar med att se vad vi kan göra för att bryta den trenden, säger Anette Alsterå på Kungsbacka kommun.

 

Nyligen startades projektet Leverera välmående som prioriterat mål, där syftet är att lyfta problematiken och hitta lösningar för att få unga att röra sig mer.

– Vi har precis haft första träffen där skola, föreningslivet och även delar av sjukvården som jobbar med rehabilitering av unga deltog. Det här gäller inte bara tjejer, men vi har lyft just den biten att endast 14 procent av tjejerna i gymnasiet rör på sig tillräckligt mycket, säger Anette Alsterå.

 

Föreningsutvecklaren Annette Alsterå har tittat på ett antal undersökningar som visar att unga tjejer rör sig alldeles för lite. 

 

 

För mycket stillasittande i skolan, men även på fritiden är ett problem. Mer tid tillbringas framför mobiler och paddor, och allt mindre tid går till träning eller vardagsmotion. Samtidigt är det inte bara skola och idrottsklubbar som måste ta till sig av detta, anser hon.

– Det krävs även engagemang från föräldrar. Det handlar om att få 60 minuters aktivitet om dagen, och det gäller att ta vara på tillfällen att röra på sig och vara aktiv även på fritiden, säger Anette Alsterå.

 

Att tidigt skaffa sig vanan att vara aktiv ger en mängd fördelar samtidigt som det förebygger problem senare i livet.

– Det behöver inte handla om idrottsprestationer, säger sjukgymnasten Lena Appelgren.

 

Sjukgymnasterna Lena Appelgren och Sara Edenström ser en mängd fördelar med att vara aktiv från tidig ålder. 

 

I sina yrken som sjukgymnaster möter Lena Appelgren och Sara Edenström människor med olika typer av rehabiliteringsbehov. Flera av problemen, menar de, skulle kunna förebyggas med träning eller god fysisk aktivitet från unga år.

– Om man ser till det rent generella så stärks ju bland annat ben och skelett samt många motoriska funktioner som koordination och muskelminne. Det här är nånting man sen har med sig hela livet, säger Sara Edenström.

 

Förutom att träning och rörelse kan förebygga ryggproblem, huvudvärk och artros, så finns det även viktiga aspekter vad det gäller hjärnan och den mentala hälsan.

– En sak jag möter i jobbet är ju unga tjejer med psykisk ohälsa. Där är ju den fysiska aktiviteten viktig för att förebygga och behandla stressymptom, fortsätter Sara Edenström.

 

Läs även: Pulsidrott framgång i Kullavik - klicka här

 

Men även hjärnans utveckling i allmänhet påverkas positivt av fysisk aktivitet.

– Det påverkar och utvecklar frontalloben, som bland annat är kopplad till det logiska tänkandet. Den delen av hjärnan är inte fullt utvecklad hos yngre personer, så det är också en viktig anledning till att unga rör sig, säger Sara Edenström.

 

Samtidigt påpekar Sara Edenström att hela samhället har förändrats väldigt mycket, och att det i dag inte är lika vanligt att till exempel cykla till skolan. Lena Appelgren instämmer.

– Fysisk aktivitet behöver ju inte handla om idrottsprestationer, eller att träna mot mål. Det vi ser i vårt yrke är att vem som helst vinner på att vara stark i kroppen. Självbild och självkänslan stärks av att ha en bra fysik. Det gäller tjejer, killar och äldre patienter. Och bra muskelminne och koordination har man nytta av i många situationer i livet.

 

 

Läs artiklarna i helhet i Norra Halland 15/3 - eller läs i appen. Klicka här. 

Daniel Blomqvist
Reporter daniel.blomqvist@norrahalland.se 0300-521363

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!