Vädret idag
Soligt
15°C
Prognos april 25, 2019
dag
Mestadels molnigt med skurar
18°C
 

Ung man döms för hotellbranden

Gottskär hotells huvuddel totalförstördes i branden. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll.  

 

I dag föll domen mot den 20-åriga man som misstänks ha vållat branden på Gottskär hotell. Han döms till villkorlig dom med samhällstjänst för grov allmänfarlig vårdslöshet. Mannen förnekar brott. 

 

Mannen är hemmahörande i Onsala och är nu 20 år gammal, men var 19 år när branden inträffade natten den 30 december 2017. Mannen har erkänt att han tände på en fyrverkeripjäs på parkeringen mittemot Gottskär hotell strax innan hotellet fattade eld. Men han förnekar att det är han som har orsakat branden. Han nekar även till att han skulle ha varit vårdslös när han tände på fyrverkeripjäsen. I rättssalen uppger mannen att han tände på fyrverkeripjäsen och sedan sprang till bilen eftersom någon skulle kunna ta illa upp av att han sköt den mitt i natten. Han säger också att han såg att fyrverkeripjäsen for som ett ljusstreck i riktning mot hotellet, men att han inte vände sig om för att kontrollera var den landade. Han körde istället iväg med bilen utan att tänka på att det fanns någon anledning att kontrollera vad som hänt. I polisförhör tidigare har mannen erkänt att han orsakade hotellbranden men i rättegången säger han att han i dag inte tror att det var han.

 

Tingsrätten bedömer dock att det är bevisat att det var 20-åringen som vållade branden genom att avfyra fyrverkeripjäsen mot byggnaden, och att han gjorde det med oaktsamhet. Man bedömer också brottet som grovt efter som Gottskär hotells huvudbyggnad, som hade ett värde på uppemot 20 miljoner kronor, totalförstördes i branden. Mannen döms därför till grov allmänfarlig vårdslöshet. 

 

Samtidigt döms 20-åringen även för en rad andra brott som har ägt rum vid andra tidpunkter. Dessa är olaga hot, misshandel och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. 

 

Straffet för brotten blir samhällstjänst i 75 timmar och skadestånd till offret för misshandeln. Om påföljden hade blivit fängelse istället skulle två månaders fängelse ha dömts ut. Anledningen till att det inte blir fängelse är att Tingsrätten bedömer att mannen lever under ordnade förhållanden. 

 

Inledningsvis var brottsmisstanken för branden på Gottskär hotell mordbrand men den ändrades senare till grov allmänfarlig vårdslöshet eftersom man inte kunnat bevisa att mannen gjorde handlingen med uppsåt. 

 

Läs mer: I dag inleds rättegången 

Läs mer: "Blir bättre än innan branden"

 

Skaffa Norra Hallands app här

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 64 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

När nya badhuset invigs höjs biljettpriset kraftigt. Rätt eller fel?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 24 april

kl 11–13 Seniorsimning i Kungsbacka simhall tillsammans med träffpunkterna.

Kl 13.15–16 City träffpunkt: sticka, pyssla, spela, prata, fika.

kl 12–13 Digital hjälp för seniorer på Fyren.

Kl 16.30–17.30 Språkcaféet i Kaffebaren. Kom och prata italienska och tyska. Drop-in. Arr: Marina Abate Harvey.

Kl 17–18 Tyst afterwork i Varlakyrkan.

Kl 18.30 Blomsterprakt i Kungsbacka. Temakväll om hur man får...

Läs Mer

Så här funkar eNH!