Annons

Två dagar fullmatade med konst

På lördag öppnar medlemmar i Fjäregruppen sina ateljéer för tionde gången.
– Men det lät inte så roligt med tionde gången, så vi kallar det för tioårs-jubileum, skrattar Håkan Lager, ordförande i gruppen.

Konst | 01 November 2019 16:00

Konstnären Georghe Minescu har ingen ordentlig ateljé just nu, istället finns han på plats i Onsala båt- och sjöfartsmuseum, där han håller i samlingsutställningen med verk från alla konstnärer som är med i konstrundan.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Målning, keramik, textil, silkscreen och collage. De tolv medlemmarna i Fjäregruppen som i helgen öppnar sina ateljéer har en rejäl bredd i sina uttryck. Ateljéerna återfinns över hela kommunen, från Helene Wedel i Kullavik, till Lena Larsson i Frillesås.

– Det är ungefär hälften av medlemmarna som är med och öppnar sina ateljéer, säger Håkan Lager.

Det arrangeras allt fler konstrundor, vid olika tidpunkter på året. Håkan Lager kopplar ihop det med att det blir allt svårare att nå fram genom bruset, samtidigt som det finns färre mötesplatser.

– I dag är det olika sorters utställningar på caféer och i frisersalonger. Samtidigt har det blivit färre utställningar i Konsthallen, vilket också påverkar oss, och Konstnärshuset som tidigare fanns är borta. Då är öppen ateljé ett bra sätt för oss verksamma konstnärer att nå ut.

Håkan Lager är ordförande i Fjäregruppen och en av de tolv konstnärer som i helgen öppnar sina ateljéer. ” Det är vansinnigt roligt när det kommer in folk i ateljén och pratar, annars kan det vara ett ensamt jobb att vara konstnär”, säger han. Foto: Ann Kristin Ekman

Ett syfte är naturligtvis att nå publiken och kanske få sälja och Håkan Lager kan inte låta bli att ge en liten känga till de större lokala konstföreningarna och även kommunen, som han tycker kunde satsa mer på de konstnärer som bor och verkar i Kungsbacka. Samtidigt menar han att besöken i sig också har ett stort värde.

–  Det är vansinnigt roligt när det kommer in folk i ateljén och pratar! Att vara konstnär är ett ensamt jobb, att få träffa dem som betraktar det jag gör är ett sätt att hålla liv i det som jag håller på med, säger han

 

Ateljéerna håller öppet lördag och söndag mellan klockan 11 och 16, under samma tid pågår en samlingsutställning med alla deltagarna i Båt- och sjöfartsmuseet i Onsala. Det finns dessutom redan en samlingsutställning på Bryggan i Kulturhuset Fyren, men där är det stängt under helgen.

 

Konstnärer som deltar:

Susan Brännström, Utmarksvägen 25, Kungsbacka. Keramik, sten- och lergods

Stig Blomberg, Svangatan 22, Kungsbacka. Måleri

Håkan Lager, Myravägen 496, Fjärås. Måleri

Helene Wedel, Valåsvägen 6, Kullavik. Måleri, textil, silkscreen, applikation

Lennart Åberg, Vässingsövägen 156, Onsala. Måleri

Kerstin Dahmm, Onsala lindväg 5, Onsala. Måleri

Georghe Minescu, Onsala båt- och sjöfatsmuseum. Måleri

Margareta Andersson, Varbergsvägen 1182, Fjärås. Keramik

Glenn Larsson, Varbergsvägen 1182, Fjärås. Måleri

Bitte Westergårdh, Ölmanäs ringväg 55, Åsa. Keramik

Gunilla Olsson, Vidblicksvägen 15, Åsa. Måleri

Lena Larsson, Norra ringvägen 22c, Åsa. textil, måleri, colla

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hon öppnar utställning med digital vernissage

Nöje & Kultur Vi känner henne mest, och bäst, som en lokal Kungsbackakonstnär av rang. Men nu vill Malin Ask ...

Två generationer ställer ut tillsammans

Konst En är keramiker, en grafisk formgivare. Brita Mellander-Jungermann och Helena Jungermann möts i konsten. Nu ställer mor och ...

Hennes konst smyckar i väntan

Konst I hörnan på andra våning i den nya delen av Kungsmässan pryds nu väggarna av fä...
Annons