Annons

Tufft läge då stugägare intar Kungsbacka

I år blir många av oss tvungna att skippa utlandssemestern. Till förmån för en lång härlig sommarvistelse i stugan. Då kan läget bli ansträngt för flera halländska kommuner. En av dem är Kungsbacka.

Jobb & Pengar | 06 April 2020 06:55

Sommaren ser ut att bli tight för flera halländska kommuner. När utlandssemestern blir inställd väljer många att spendera sommaren i stugan.

FOTO: Pixabay

SÅ MÅNGA ÄR FRITIDSHUSEN

Varberg 4 496
Falkenberg 4 493
Laholm 4 265
Halmstad 3 522
Kungsbacka 3 005
Hylte 1 031

Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti måste flera svenska kommuner stå redo att ta emot tusentals nya invånare, som behöver servas med allt från vatten och avlopp, till sophämtning och hemtjänst.

20 800 extra hushåll

För Hallands del kan det handla om drygt 20 800 extra hushåll, som ska försörjas med kommunal service. Det visar en kartläggning som gjorts av nyhetsbyrån Siren.

Två av de halländska kommunerna, Varberg och Falkenberg, tillhör de 30 mest fritidshustäta kommunerna i landet, med 4 496 respektive 4 493 sommarstugor inom sina respektive kommungränser.

Laholms kommun är också populär bland fritidshusturisterna, med 4 265 sommarbostäder.

Kungsbacka populär stugort

Kungsbacka kommun hamnar på 60:e plats på listan över de mest populära sommarkommunerna i Sverige. Här finns 3 005 fritidshus och i sommar får kommunen nog kallt räkna med att merparten av dem kommer att vara bebodda.

Fritidshus, Hallands länMed tanke på att man på såväl kommunal, som regional nivå även har den pågående coronakrisen att hantera, kan det medföra en del så kallade utmaningar.

– Vi har system som ska fördela resurser i samhället, som utgår från att vi är bofasta och bara är på en plats. Men verkligheten är inte sådan, och det är det som kan ställa till det. Det blir väldigt tydligt just nu, säger Andreas Back, doktorand i kulturgeografi vid Umeå universitet.

Stugägare nekas hemtjänst

Totalt fanns vid utgången av 2018 drygt 580 000 sommarstugor i Sverige. Stugtätast är Norrtälje kommun med cirka 26 000 fritidshus. Värmdö, Gotland, Härjedalen och Borgholm är andra populära semesterorter för fritidshusturisterna.

Flera svenska kommuner har redan aviserat att semesterfirande fritidshusägare inte kan räkna med att få hjälp med exempelvis hemtjänst under sin sommarvistelse utanför hemkommunen. Något som tidigare varit möjligt för den som behöver stöd i sin vardag.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Edit och Lars får äntligen ses igen

Vård Det gick från en dag till en annan. Efter att ha varit gifta i nästan 50 år fick Edit ...

Kroggäster uppmanas ta ansvar

Jobb & Pengar Krögarna får över lag gott betyg av kommunen, när det gäller alla nya regler som kommit ...

Värdebevis eller pengar när resan ställs in

Jobb & Pengar Den rådande coronapandemin gör att resor ställs in. Konsumentrådgivningen i Kungsbacka får många frå...
Annons