Annons

Tuff budget i osäkra tider

Coronakris, hotande lågkonjunktur och allt högre hyror när det byggs fler skolor, boenden och idrottshallar – Kungsbackas budget för nästa år blir både tuff och osäker.

Politik | 27 Maj 2020 10:41

Forsbergskandalen satte sin prägel på kommunstyrelsens möte, konstaterade Centerpartiets kommunalråd Fredrik Hansson, som ledde både mötet och presskonferensen i en coronaödslig fullmäktige sal: ”Det är en process vi får gå igenom”.

FOTO:

Sedan några år läggs budgeten för nästa år redan i maj/juni. På grund av osäkerheten med corona ville Socialdemokraterna skjuta fram processen till i höst, men majoriteten i kommunstyrelsen skickade på tisdagen budgeten vidare till fullmäktige för beslut.

Trots fortsatta tuffa krav på besparingar räknar Alliansen med ett ovanligt litet överskott: 53 miljoner, cirka en procent av en budget på 5,2 miljarder.

Det överskottet räcker inte långt när det ska byggas arena på Inlag, nya vård- och omsorgsboenden i Särö och Björkris, och flera skolor renoveras och byggs ut. Låneskulden kommer att fortsätta växa för att klara alla investeringar. Kostnaden för lokaler ökar.

– Det är oroväckande. Hyresandelen av vår budget har ökat från 11 procent till 13, och det innebär att det blir mindre pengar kvar till löner och verksamhet, konstaterar kommunalrådet Ulrika Landergren (L).

Samutnyttja

Lösningen är att försöka använda de lokaler som byggs mer effektivt, och samutnyttja dem. Till exempel ska det nu byggas ”Utbildningslokaler” på Björkris, som ska kunna anpassas till antingen förskola eller skola beroende på behovet. Samma sak gäller lägenheter för de med särskilda behov, där kommunen vill bredda användningsmöjligheterna.

– Genom att byta namn minskar också föreställningen om att en lokal bara kan användas på ett sätt, säger Lisa Andersson (M), nytt förstanamn för Moderaterna efter Forsbergskandalen.

– När vi bygger vård och omsorgsboende i Anneberg, så kan det kanske byggas ihop med förskola och få lokaler som allmänheten kan använda. Där kan det bli verksamhet 24-7, säger Ulrika Landergren hoppfullt.

Men detta är en lång process, och under tiden krymper utrymmet för verksamheten, inte minst eftersom statens skatteutjämning flyttar ett antal miljoner till kommuner med tuffare villkor än Kungsbacka.

Åtstramning

Så åtstramningarna fortsätter. Budgeten för de olika nämnderna skrivs bara upp med 1,25 procent, vilket troligen är en bra bit under vad löner och priser kommer att öka med. Man får inte heller mer än 50 procents täckning för ökad volym. Ska skolan klara ytterligare 100 elever, blir tillskottet alltså bara skolpeng för 50. Resten antas man kunna spara in genom effektivisering och stordriftsfördelar. (Individ och familjeomsorg som har ett stort hål i budgeten får dock 75 procents täckning för ökad volym).

Det finns i budgetförslaget också stora förhoppningar om att digitaliseringen äntligen ska få genomslag och bidra till billigare och effektivare verksamhet på flera områden. Kanske kan coronachocken där föra något gott med sig.

Pandemin sätter för övrigt ett mycket konkret avtryck i budgeten. Sista två meningarna lyder:

”Vi behöver ha mycket större beredskap vad gäller material inom vården. Fler behöver utbildas till undersköterskor och antalet timanställda minskas.”

Alternativ

För Vård- och omsorg som ju samtidigt ska effektivisera, lär det bli en spännande utmaning.

Socialdemokraterna, väl medvetna om att ekonomin ser ansträngd ut, nöjer sig i år med att i sin budget lägga tio miljoner mer än Alliansen. De pengarna ska tas från överskottet och kontot för oförutsedda utgifter och gå till elevhälsan.

Övriga partier återkommer med sina alternativ när budgeten ska klubbas i fullmäktige om några veckor.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Bilhall kan flytta till Frillesås

Jobb & Pengar Planerna på en bensinmack öster om Frillesåsmotet har dragit ut på tiden. Nu lanserar markägarna en ny idé – ...

Polislarm om unga i container

Blåljus När grannen såg hur ungdomar tog sig in i en container med möbler larmades polisen. En 18-å...

Vita Sand kan få handikappbad

Nyheter För fem år sedan började bygget av Kustpromenaden i Åsa. Nu vill föreningen komplettera med ett handikappbad ...
Annons