Annons

Trolltips och hygienhistorier från förr 

Efter en eftermiddag i Äskhults by kan man vända hemåt med nya kunskaper om alltifrån hur toalettbesöken gick till på 1800-talet, till hur man bäst skyddar sig mot troll. Byn har varit välbesökt i sommar, så även under lördagen.

Familj | 15 Augusti 2020 17:08

Tove och Sture Stolt lånade tidsenliga kläder.

FOTO: Ingrid Ramberg

En klassisk byguidning, en lektion på temat kärlek och hälsa på 1800-talet, en odlingstur med en trädgårdsantikvarie och en pysselstund för barnen. Så kan lördagens program i Äskhults by sammanfattas.

Miriam Åkebrand håller i temavandringen om kärlek och hälsa. Hon inleder det hela med att berätta att det brukar bli en fnissig stund.

– Det kan vara lite pinsamt att prata om vissa saker. Jag tycker att den här guidningen är roligast, den blir lite mer lättsam, säger Miriam Åkebrand. 

Miriam Åkebrand framför byns dass, som inte längre är i bruk.

Ett tiotal åskådare, både barn och vuxna går med på turen, som inleds med att avhandla hygienfrågor. Det står väldigt klart att synen på personlig hygien har förändrats rejält sedan 1800-talet. Miriam berättar saker som att smuts och svett ansågs vara tecken på att man arbetat bra, att man bara badade sisådär tre, fyra gånger om året, att dasset kom till byn först på 1930-talet och att toalettpapper inte fanns på kartan.

Turen avslutas på en mer allvarlig not. Det handlar om synen på sex och samlevnad, och Miriam berättar bland annat rysliga historier om hur det kunde gå för kvinnor som fick utomäktenskapliga barn. 

– Jag tycker det är väldigt viktigt att prata om sådant också, som hur man såg på kvinnan förr, säger Miriam.

Oblyg tupp roar

Efter den innehållsrika vandringen i stekande sol tar många en fikapaus i något skuggigt hörn av bytorget. Vid ett bord sitter åttaårige Charlie Martinsson med sin pappa Mikael. De bor i Kungsbacka och är på en liten utflykt. Charlie är i Äskhults by för första gången. 

– Men pappa har varit här för 30 år sen, har han berättat, säger han.

Det stämmer. Mikael minns nämligen Äskhult från sin grundskoletid, då han senast var på visning runt byn. Eftersom att byn ska ge en autentisk inblick i lantlivet förr i tiden är det mesta nog sig likt.

Mellan 1600-talet och 1960-talet beboddes Äskhults by av människor. Idag är det bara djur, som hästar, grisar och höns, som är hyresgäster. Över bytorget strosar tuppen Bengt-Olle, en orädd typ.

Syskonen Sture och Tove Stolt, åtta och tio år gamla, blev snabbt varse tuppens rättframma sätt. Syskonen har hängt med sin mamma, guiden Frida, till jobbet på lördagen.

– Förut när vi åt våfflor kom tuppen och tog av min våffla. Men han tog bara en liten bit, berättar Sture.

Det oartiga tupp-beteendet förtog turligt nog inte Stures och Toves upplevelse av dagen.

– Jag vill följa med fler gånger! säger Tove, som hittat sitt favoritställe hos de sociala grisarna. 

Barn lärde sig om örter

Om man oroar sig för att få besök av troll hemma ska man lystra till Kloka gumman. När hon gästar Äskhult får barnen känna, lukta och smaka på örter och växter runtom i byn. Åbroddens Coca cola-liknande lukt, pepparmyntans svalkande fräschör och salvians lakritstoner fascinerar. 

Timjan sägs vara bra mot mardrömmar, citronmeliss ska kunna bota hjärtesorg och libbsticka kan hålla trollen borta, då de inte gillar lukten. Skröna eller inte, det är bäst att vara på den säkra sidan. Kloka gumman hjälper barnen att pyssla ihop sina egna trollpåsar att fylla med örter och hänga runt halsen. 

– Min luktar lite blandat, jag tog lite av varje. Man ska ha den för att skydda sig mot faror, berättar femåriga Bodil Carlryd från Billdal, som är i Äskhult tillsammans med sina föräldrar och morföräldrar. 

Bodil Carlryd med sin mormor Kicki. Runt halsen har Bodil sin nytillverkade trollpåse och i bakgrunden syns tuppen Bengt-Olle.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Roliga fynd mellan golvlagren

Nyheter Den som någon gång renoverat ett gammalt hus har kanske hittat spår från svunna tider i ...

Att ta en tur i naturen är poppis i pandemin

Miljö och natur Att gå på tur i naturen har blivit poppis under pandemin. Besöksrekorden har haglat tätt i Kungsbackas naturreservat. ...

Hemesterbussen rullar ut igen

Trafik Den 22 juli är det dags. Då rullar årets Hemesterbuss ut, till Kungsbackas bästa besöksmål. Lokal guidning ingå...
Annons