Fjolårets torka ser ut att ha resulterat i magrare kalvar – det visar sig när resultatet av årets älgjakt nu summeras. Foto: PixabayDen extrema sommaren gjorde livet svårt för älgarna. Tunnare älgkalvar är en tydlig tendens när jägarna summerar årets jaktsäsong.


 


För en dryg vecka sedan avslutades årets älgjakt efter drygt fyra månader. 80 älgar har hittills rapporterats fällda i det norra älgförvaltningsområdet, där jaktlagen i kommunen ingår.


Viktkurvan för älgarna som skjuts i de halländska skogarna fortsätter att peka neråt. Sedan jaktsäsongen 2012/13 har slaktvikterna på de skjutna älgkalvarna i länet minskat med knappt 12 procent, visar länsstyrelsens statistik.


I det norra älgförvaltningsområdet är trenden densamma. Kalvvikterna sjönk och färre kalvar än tidigare i år fälldes.När Norra Halland i höstas hängde med Givareds jaktlag på premiärdagen av jakten berättade jägarna att de i år bara hade tilldelats en kalv. Beståndet har minskat kraftigt i länet och majoriteten av jägarna valde i år att skjuta jakten två veckor. Flera jaktlag, bland annat Onsala-Vallda valde också att strunta helt i att jaga för att ge stammen en chans att växa till sig.


– Många jaktlag överväger att göra uppehåll ett år till, det pågår diskussioner, men hur varje älgskötselområde kommer att göra återstår att se, säger Magnus Stolpe, ordförande i Kungsbacka jaktvårdskrets.


Fler fällda älgar kan ännu tillkomma i länsstyrelsens statistik, jägarna har ytterligare knappt en vecka på sig att rapportera in vad som har skjutits.