Vädret idag
Skurar
11°C
Prognos maj 24, 2019
dag
Regn
13°C
 

Torkan blev tuff nöt för länets älgkalvar

Fjolårets torka ser ut att ha resulterat i magrare kalvar – det visar sig när resultatet av årets älgjakt nu summeras. Foto: Pixabay

 

Den extrema sommaren gjorde livet svårt för älgarna. Tunnare älgkalvar är en tydlig tendens när jägarna summerar årets jaktsäsong.

 

För en dryg vecka sedan avslutades årets älgjakt efter drygt fyra månader. 80 älgar har hittills rapporterats fällda i det norra älgförvaltningsområdet, där jaktlagen i kommunen ingår.

Viktkurvan för älgarna som skjuts i de halländska skogarna fortsätter att peka neråt. Sedan jaktsäsongen 2012/13 har slaktvikterna på de skjutna älgkalvarna i länet minskat med knappt 12 procent, visar länsstyrelsens statistik.

I det norra älgförvaltningsområdet är trenden densamma. Kalvvikterna sjönk och färre kalvar än tidigare i år fälldes.

 

När Norra Halland i höstas hängde med Givareds jaktlag på premiärdagen av jakten berättade jägarna att de i år bara hade tilldelats en kalv. Beståndet har minskat kraftigt i länet och majoriteten av jägarna valde i år att skjuta jakten två veckor. Flera jaktlag, bland annat Onsala-Vallda valde också att strunta helt i att jaga för att ge stammen en chans att växa till sig.

– Många jaktlag överväger att göra uppehåll ett år till, det pågår diskussioner, men hur varje älgskötselområde kommer att göra återstår att se, säger Magnus Stolpe, ordförande i Kungsbacka jaktvårdskrets.

Fler fällda älgar kan ännu tillkomma i länsstyrelsens statistik, jägarna har ytterligare knappt en vecka på sig att rapportera in vad som har skjutits.

 

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 24 maj

kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 19 Andreas Barås Spelar Roll – en pjäs om en pjäs. Alléteatern. Av Freddi Högabo, regi Richard Forsberg och Anneli Wallander. I rollerna: Andreas Barås, Andreas Scheffel och Kjell-Åke...

Läs Mer

Så här funkar eNH!