Annons

Tjänstemän på matnyttigt studiebesök

LRF i Halland satsar på att informera beslutsfattarna om den lokal matproduktionen.
I Kungsbacka innebar det ett gäng kommunala tjänstemän utkörda på studiebesök i kommunens lantligare delar.

Jobb & Pengar | 22 November 2019 07:12

Ett antal av kommunens tjänstemän, med nytillträdda kommundirektör Malin Aronsson i spetsen, gjorde under torsdagen studiebesök hos lokala matproducenter.

FOTO: Ann Kristin Ekman

– Vad gör ni med fötterna, säljs de också? Svenska hönsfötter ses ju som stor delikatess i Kina.
Miljö- och hälsoskyddsinspektören Said Racic passar på att fråga om både det ena och det andra, under besöket på Eriksbergs gård i Landa där makarna Jörgen och Karin Börjesson sedan drygt tio år föder upp slaktkycklingar. Förutom paret Börjesson och en knapp handfull representanter från LRF (Lantbrukarnas riksförbund) fanns ett antal tjänstemän från kommunen på plats för att prata om villkoren för lokal livsmedelsproduktion. Förutom ett par miljöinspektörer var det Helene Harryson, enhetschef på Miljö och hälsa, Katarina Öryd, förvaltningschef Miljö och hälsa samt Bygg,  Lovisa Eld, förvaltningschef på Service samt Malin Aronsson, kommundirektör.

Slaktavfall

Men tillbaka till hönsfötterna. De visar sig vara lite av en öm tå. Eriksbergs gård föder upp ungefär 10 000 kycklingar om året, i tre omgångar. Alla djur är beställda i förväg, slaktas på plats och hämtas sedan kylda av konsumenterna någon enstaka dag senare.
– En del vill ha inälvorna också, men de flesta inte. Vi skickar bara med det som man vill ha, säger Karin Börjesson.
Det innebär stora mängder slaktavfall i form av fötter, huvuden och halsar, tarmar och inälvor samt fjädrar. Bortsett från fjädrarna skulle resterna kunna användas för att till exempel göra hundfoder, men byråkratin sätter krokben.
– Slakteriavfallet är väldigt hårt reglerat, nu får vi köra allt till Skåne där det eldas upp istället. Vi får använda gödseln på åkrarna och sälja kycklingarna som mat till människor. Men det som finns i mitten är livsfarligt, säger Jörgen Börjesson.

Lokala förutsättningar

Torsdagens studiebesöksturné hann med besök på tre ställen, förutom hönsuppfödningen på Eriksbergs gård också odlingarna på Stockens grönsaker och avslutningsvis köttuppfödningen på Tjolöholms gård.
För Malin Aronsson, nytillträdd kommundirektör i Kungsbacka blev det ett antal första möten under dagen.
– Jag lär mig en hel del i dag om förutsättningarna i Kungsbacka samtidigt som jag får träffa lokala producenter och höra om hur de arbetar och vill utvecklas.
En fråga som de gröna näringarna i Kungsbacka flera gånger har lyft är att det i kommunen byggs mycket på god åkermark. Även det är något som LRF lyfte under dagen.
– Jag har förstått att det har funnits en historik av det i Kungsbacka. När ett samhälle växer så kraftigt som Kungsbacka gör, ställs olika intressen mot varandra. Jag förstår problemet, men det är ytterst en fråga för politiken, säger Malin Aronsson.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Forsbergs fallskärm väcker ilska hos många

Debatt Hans Forsberg fick lämna sin post som kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka efter att i maj ha åkt fast ...

Kommunen granskad: sjuksköterska smittad

Vård En sjuksköterska som arbetade med coronasmittade som bor på Signeshus blev själv sjuk i covid-19. – Men det gå...

Inga coronavakter på Kungsbackas stränder

Nyheter Kommunen satsar i nuläget inte på någon form av vakter eller informatörer för att hålla ...
Annons