Ung vänster protesterade tidigare i dag mot väntat tiggeriförbud.

FOTO: Kristian Alm

Förbudet mot passiv pengainsamling (tiggeri) har diskuterats länge. Det förra försöket från Moderaterna upphävdes eftersom högre instans ansåg att det stred mot ordningslagen.

Men sedan Vellinge kommun fått igenom en variant, där man pekade ut några specificerade platser där tiggeriet påstås störa ordningen, fick det moderata kommunalrådet Hans Forsberg ny kraft. Han la ett liknande förslag där ett antal handelsplatser pekas ut. Det handlar till exempel om innerstaden, Kungsmässan, Ica Vallda med flera. 

Inför mötet ville Sverigedemokraterna utöka antalet kraftigt platser där förbudet skulle gälla. Moderaten Lisa Andersson la då ett kompromissförslag som innebär att förbudet även ska gälla stationerna i Kungsbacka och Hede. Det röstade majoriteten för.

Förbudet blir en paragraf i ordningsstadgan. Stadgan ska fastställas i fullmäktige om ett par veckor och träda i kraft i april, men i praktiken är det klart redan nu. Det är mycket osannolikt att flera ledamöter i fullmäktige skulle trotsa partilinjen och rösta med oppositionen.

Beslutet kan överklagas till länsstyrelsen, men nu finns ju Vellinges stadga som prejudikat.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

2 Kommentarer